Stoppa den fanatiska matdebatten


 

Det finns något djupt rotat i vår svenska folksjäl som får oss att tro att det måste vara plågsamt att gå ner i vikt och leva hälsosamt. Tänk vad härligt att det är precis tvärtom. For den som viger sitt liv till att banta, förlorar också en del av livet.

Att banta innebär ju att säga nej till en massa saker och till att förbjuda sig mat som man älskar. Det är livet för kort till, inte minst för att bantning dessutom ger ett uselt sätt att gå ner i vikt. Det är dags att krossa myten om att bantning skulle vara den framgångsrika vägen till en smal kropp.

Vi måste stoppa den osunda och fanatiska matdebatten, som antingen uppmuntrar till frosseri av fett och franska ostar eller till asketiskt liv där man hänvisas till att leva på pulver. Den debatten är missvisande och leder till ett osunt förhållningssätt till mat både för barn och vuxna.

Alla som har suttit i ett lunchrum vet hur snacket går. Mirakeldieter, pulverbantning och prat om farliga kolhydrater. Vi översköljs av bantningstips och metoder som lovar fantastiska resultat. Och bantning har blivit en del av underhållningsindustrin. Underhållande för alla utom dem som tvingas leva enligt någon ny bantningsmetod.

För mig betyder ”att äta nyttigt” inte att man ska begränsa sig själv och förbjuda mat som man älskar och njuter av. Skrota den tanken och utveckla en trendig hälsosam livsstil som gör att du kan äta god mat och samtidigt ha en snygg, sund kropp.

Min filosofi är att det ska vara så enkelt som möjligt att gå ner i vikt. Och att du ska utgå från dig själv. Inte ifrån någon korkad lista eller dieter som svartlistar enskilda livsmedel eller näringsämnen till exempel kolhydrater eller fett. Det finns ingen stor bov, det finns bara många småtjuvar.

www.annaottosson.se/blogg vill jag framöver kämpa för att nyansera mat- och hälsodebatten och visa på kostalternativ som står i skarp kontrast till mirakeldieter och pulverbantning. Här kan du ta del av min filosofi, tips och inspiration, trendspaningar och mina personliga infallsvinklar om det allra senaste inom mat- och hälsa.

Mycket nöje!

Similar Posts