”Fruktsocker gör oss snabbt fetare”

Skriver SvD i dagens tidning.

 

https://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1759723.svd

 

 

Denna experimentella studie publicerades i juni i Journal of nutrition. Viktigt att notera är att studien enbart är genomförd på 6 stycken friska personer (4 män och 2 kvinnor). Därför viktigt att ytterligare studier genomförs på ett större antal personer för att se om man får samma intressanta resultat.

Livsmedelsverket uppges kartlägga marknadsföringen av socker och påståenden som ”sockerfritt” och ”utan tillsatt socker”. Vilket jag välkomnar!

 

Raffinerat och naturligt fruktos

Det är viktigt att skilja på fruktos i raffinerad form som ev. tillsätts i läsk, saft och andra söta drycker jämfört med fruktos som finns naturligt i frukt. Så studiens resultat ska absolut inte tolkas som att man inte ska äta frukt. I studien drack man olika sockerlösningar. Frukt med sitt innehåll av kostfiber, vitaminer, antioxidanter och liten mängd naturligt fruktos är fortfarande bra för vår hälsa.

 

 

För den som vill läsa original artikeln:

https://jn.nutrition.org/cgi/content/abstract/138/6/1039?maxtoshow=&HITS=10&hits=10&RESULTFORMAT=&author1=Parks+&searchid=1&FIRSTINDEX=0&sortspec=relevance&resourcetype=HWCIT

 

 

Hälsningar

Anna

Similar Posts