Hur äter Sverige?

 

Vissa påstår att svenskar har ökat så mycket i vikt just på grund av att de äter så fettsnålt och använder mycket lightprodukter. Men en kartläggning av hur svenskar äter visar precis tvärtom – att vi svenskar äter mer än någonsin. Att vi konsumerar mer energi idag än någonsin tidigare (Riksmaten, Livsmedelsverket) Energi som kommer fån fett, kolhydrater och alkohol. En genomsnitts svensk får i sig 34 energiprocent fett vilket knappast kan kallas fettsnålt.
(Rekommendationen är 30 energiprocent fett).15-20 procent av energiintaget kommer från sötsaker som kakor, godis, läsk och glass. Vilket slår alla rekord genom tiderna. Det är skillnad mellan storstad och glesbyggd, samhällsklass och mellan kvinnor och män.

 

Den genomsnittlige svensken äter alltså mer fett och sötsaker samtidigt som han rör sig allt mindre. Det är självklart ingen lyckad kombination. Det är inte fel att äta fett och socker och njuta av mat som man tycker om. Det är en självklarhet, tycker jag. Det handlar om att vi rör på oss för lite och åker för mycket hiss, kör bil och äter för mycket för att det ska vara hållbart för den egna hälsan och för miljön.

 

 

Min vår:

 

–       Spelar in en film för barn om mat och socker

–       Njuter av bubbel på uteserveringar vid Norr Mälarstrand

–       Undviker palmolja och transfetter

Similar Posts