Ny studie – skriv matdagbok går ner mer i vikt

En ny studie visar att skriver man ner vad man äter i en såkallad matdagbok går man ner dubbelt så mycket mer i vikt jämfört med den som inte skriver matdagbok. Grejen är att det händer något när man måste skriva ner det man äter. Kanske dags att plocka fram och börja skriva dagbok igen?  Inte för all evighet kanske men för ett par dagar för att kolla vad du egentligen stoppar i dig.

Först av allt skapar det ett fokus och en uppmärksamhet över vad man verkligen äter. Många tror att man har koll på vad man stoppar i munnen – fast dem flesta blir förvånade när de skriver ner exakt vad de äter och dricker under ett par dagar eller en vecka.
Oopps slinker det ner så mycket rödvin eller ojdå käkar jag så mycket godis…etc
Man minns vad man vill minnas
De flesta har en grov uppskattning över vad de äter men det tenderar att vi har ett selektivt minne när det just kommer till mat – speciellt mat som kanske inte är så bra för oss. 😉

Att skriva matdagbok kan hjälpa en själv att se vilka förändringar som man behöver göra för att gå ner i vikt.

Gick ner dubbelt så mycket i vikt
I studien deltog 1700 överviktiga personer och på 6-månader såg man att deltagare som skrev matdagbok gick ner 8 kg i snitt medan de som inte förde dagbok gick ner 4 kg. Alla deltagarna uppmuntrades att träna, dra ner på kalorier etc
Studien publicerades i American Journal of Preventive Medicine

Jag arbetar ofta med att människor som kommer till mig får skriva matdagbok. Så arbetade jag även med programmet bröllopsform där varje deltagare fick skriva matdagbok över en vecka som jag senare analyserade och näringsberäknade.

/Anna

Similar Posts