Hemgjord supergod Havremjölk

Havre är en fantastisk råvara som ligger många varmt om hjärtat. Många av oss har växt upp med frukostar bestående av havregrynsgröt eller konsumerat havregrynen i ljuvliga, hembakade frallor. En mycket tacksam tradition då havre är rikt på fibrer, kolesterolsänkande betaglukaner samt att det kan odlas inom Sverige vilket gör detta sädesslag till ett klimatsmart val.

Havre – närodlat och innehåller inte gluten naturligt.

På senare år har havremjölk blivit en stor trend, då man insett att det finns många vinster med att välja växtbaserade alternativ istället för vanlig mjölkdryck. Det är både gott, klimatsmart och kostnadseffektivt vilket alla är härliga fördelar. Att variera sin kost och testa nya plantbaserade livsmedel är alltså inte bara bra för hälsan utan även en god gärning för miljön.

Perfekt till latten.

Personligen älskar jag havremjölk! Den är underbart god både skummad i Chailatten och att servera som toppning till gröten. Man kan variera på många sätt och testa sig fram. Kanske tycker man bäst om den helt osötade varianten som bas i matlagning eller så vill man avnjuta den precis som den är, sötad med en dadel eller två.

Du behöver en Powerblender! Min favorit är Wilfas Power fuel blender.

Av någon anledning har jag aldrig testat att göra den själv. Men HERREGUD vad enkelt. Så busenkelt att jag undrar varför jag gått och släpat hem mjölk från butiken. När jag kan göra den supergod själv hemma, färsk och härlig med råvaror som alltid finns att hitta i skafferiet!

Dessa 3 ingredienser behöver du!

I veckan testade jag att göra egen havremjölk och lade upp förloppet på Instagram. Det blev en riktig succé! Vad roligt att så många av er ville testa att göra er alldeles egna dryck. Receptet på havredrycken som jag så varmt rekommenderar hittar ni här:

Ner med Havregrynen i Powerblendern.
En nypa salt. Och vatten.

Recept Foodpowers Havremjölk

2 knävar ekologisk havregryn

8 dl vatten

1 nypa salt

Bonus: Vill du ha den sötare – lägg i en urkärnad medjool dadel. 

Mixa i powerblender till slät konsistens!

Klart!

Kör loss!
Du behöver inte sila. Utan klart direkt från Blendern.

Häll upp i glasflaska med lock. Håller i kylen några dagar. 

Du behöver inte sila och använda silduk. Utan verkligen busenkelt och gott. 

Ser du skillnaden mellan köpt och hemgjord Havremjölk?

Testa gärna att göra drycken hemma och se om du känner någon skillnad på den färdigköpta drycken och din hemmagjorda variant! Tagga #AnnaOttosson på Instagram och dela med dig av dina bästa tips på hur just du avnjuter din havremjölk.

För fler recept.

För fler recept och superhärliga nyttiga smoothies där Havremjölken blir grymt bra till hittar du i boken Hälsodrycker. Köp ditt ex – Nu!

Klicka på länken:

https://www.adlibris.com/se/bok/halsodrycker-grona-smoothies-buljonger-detoxvatten-halsotonics-och-kombucha-9789174248029

Similar Posts