Nobelpris i Immunterapi och Mat som förebygger cancer

Expertpanel om absolut senaste forskningen kring Cancer – Nobelspecial i TV4

Inför Nobelpriset i medicin som utmärkte framgångarna av immunterapi och Cancer så gästade jag expertpanelen på ”Malou-efter-tio” på TV4 och pratade om senaste nutritionsforskningen kopplat till cancer. Maten är ett viktigt verktyg i kampen mot cancer. Världscancerfonden hänvisar till att 30-35 % av de vanligaste cancerformerna skulle kunna förhindras genom maten. En tredjedel. Det är en mycket hög siffra. Sen sitter jag och skriver detta inlägget med tonvis av ödmjukhet. Maten är EN del. Men en viktig del. Det finns en enorm kraft i maten och det innebär möjligheter.

Livsviktiga komponenter

Vi vet att det finns mat som ökar risken för cancer som rött kött, alkohol, salt och socker och vi vet att det finns mat som minskar risken för att drabbas av cancer och det är att främst äta mat från växtriket som grönsaker, bär och frukt. Vårt fokus på sista tiden har varit enormt på tarmfloran vilket är spännande. Mycket spännande. Jag skulle nu vilja fokusera på nästa steg och viktiga komponenter som verkar på cellnivå. Inifrån och ut. Som är grunden, bakgrunden till att det råder en enighet idag att äta och njuta mycket av mat ifrån växtriket, gärna i regnbågens färger. För att öka sitt skydd mot cancer.

Varför? Jo, de olika färgerna ifrån växtriket som grönsaker, bär och frukt innehåller komponenter som är oerhört kraftfulla och stärker upp vårt skydd. Det är komponenter som b la antioxidanter, fytokemikalier och polyfenoler som är de verksamma komponenterna som verkar på olika nivåer i kroppen. I olika vävnader. Och på olika sätt. På riktigt. På djupet.

Tips!

  1. Nästa gång du äter – titta på din tallrik – är det fyra-nyanser-i-brunt eller sätt färg i regnbågen på din tallrik.
  2. Använd mat före kosttillskott och pulver. Antioxidanter i tablettform eller direkt ifrån den naturliga råvaran är något HELT annat.
  3. Är du mitt uppe i en cancerbehandling följ ditt behandlande team råd och begär en leg. dietist som är expert på mat och cancer.

Anna Ottosson, Grundare av Foodpower Cancer rehabprogram, leg. dietist och expert på mat och cancer. Tidigare vice ordförande i Dietisternas riksförbund, arbetar med nutritionsfrågor i Sverige och internationellt.

Similar Posts