Varför är svenska barn så feta?

 

 

Bantning precis som övervikt smittar i den bemärkelsen att vi överför våra matvanor och vår självbild på barnen. Det förhållande man själv har till mat och sin egen kropp förmedlar man vidare. Undersökningar visar att redan femåriga flickor tänker på bantning och frågar man sjuåringar så är det ännu fler som har en åsikt om sin kropps brister och som har provat på att banta. Det är fruktansvärt. Jag anser att barn aldrig ska behöva tänka på ord som ”bantning” och ”kalorier”. Man ska givetvis heller aldrig kritisera ett barn kropp. Idealen idag är sjuka. Supermodellerna ser inte ens ut som sig själva i de där glammiga magasinen efter rejäla redigeringar i datorn. Lite mer byst, lite smalare höfter, lite plattare mage….Inför BMI krav på fotomodellerna, tycker jag. Idealet och verkligheten har aldrig varit så långt ifrån varandra som idag.

Antalet feta och överviktiga tonåringar ökar med 400 000 varje år. 20 % av Sveriges barn är överviktiga idag vilket är en kraftig ökning de senaste decennierna. Det beror framförallt på två saker: att dagens kids rör på sig mindre och äter för mycket socker som godis, läsk och kakor. Inte bara som fredagsmys och lördagsgodis utan kanske varje dag och istället för mat. Mat som innehåller näringsämnen som kroppen behöver för att växa. Ge mer pengar till skolmaten – 6 ynka kronor för en måltid – kom igen!

Tonåringar har utvecklat en ”betarkultur” som innebär att de äter precis som en idisslare – lite hela tiden – istället för ett par måltider under en dag. Är man på en skolgård kan man enkelt se med blotta ögat att antalet överviktiga barn har ökat markant jämfört med 30 år sen. Skillnaden från då och nu är b la att portionerna har blivit mycket större. Jämför en godispåse idag med förr eller popcornspannarna på närmaste bio. Mycket trender kommer från USA och supersize-trenden är ett bra exempel som har fått starkt fäste även i Sverige. Tillsammans med att kidsen idag sitter mer framför TV och datorn än tidigare generationer. Det understryker behovet av motion och att skapa bra förutsättningar och inspiration till att röra på sig.

Det är vi vuxna som har ansvar. Föräldrar, skolan, dietister, politiker etc Vi vet att de som är överviktiga drabbas i högre grad av andra sjukdomar och vi vet att det är mycket tuffare att behandla övervikt än att förebygga. Våra barn är det viktigaste vi har! Det är vår skyldighet att förebyggga övervikt och ge våra barn ett schysst förhållande till mat och som alltid så handlar det om att man måste börja med sig själv för att påverka andra, även barn. Barn gör inte som vi säger utan hur vi gör.

 

Tips:

1)    Kommentera eller värdera inte hur mycket ditt barn äter. Mat ska vara glädje och barn bestämmer själv hur mycket hon äter. Du bestämmer vad hon äter.

2)    Visa respekt och uppmuntra barnen att själva känna känslan av hunger eller mättnad.

3)    Tala om för dina barn att de är vackra och starka oberoende av hur de ser ut eller hur mycket de väger.

 

Similar Posts