Livet är för kort för att banta!

Ät dig smal
Anna Ottosson

Uteserveringarna öppnar och vårens nya glassar lanseras. Nyårslöftet är sen länge glömt. Som tur är! Samtidigt växer insikten till om att en vinterblek kropp snart ska göra entré på stranden. TV-kvällarna och prasslet djupt ner i påsen börjar bli väldigt synliga. Inte minst runt magen. Så avslöjande att många är beredda att utsätta sig för de mest osannolika experiment för att gå ner några kilo i vikt. Senaste genvägen jag läste om var s k bantartrosor som påstods smälta bort fettet på kroppen. Underbart –  bara att slita på ett par bantartrosor och VIPS är alla extra kilo borta. Eller dieten, där du får dricka en kopp svart kaffe med en sockerbit till frukost ena dagen och ett hårdkokt ägg andra dagen och påstås göra underverk med din ämnesomsättning. I vanliga fall ifrågasätter en normalt funtad person ett sådant upplägg. Men när det kommer till bantning så händer det oroväckande saker med normala och underbara människor.

 

Din bantningsdiet gör dig snarare fet. Gemensamt för de flesta bantningskurer är att du uppmanas äta ensidigt och väldigt lite och därför går du ner i vikt. Det första som händer är att du förlorar vätska och muskler. Eftersom kroppen använder muskler som bränsle. Kolhydratlagerna minskar. När du slutar med din bantning och går tillbaka till ditt vanliga liv strävar kroppen att kompensera vad den har förlorat. Samlar på sig vätska. Kolhydratlagerna fylls på igen och du har lägre ämnesomsättning för du har mindre muskler. Överskottet lagras som fett. Resultatet av din bantning är att du är mer överviktig och har mindre muskler än när du började. Under tiden har du antagligen plågat dig. Helt i onödan. Det är bara att konstatera att bantning är ett uselt sätt att gå ner i vikt. (Abrahamsson, Lillemor (red), Näringslära för högskolan 5.uppl. 2006)

 

Allers förlag gjorde en undersökning bland sina läsare och den visade att 79 procent kvinnor har försökt gå ner i vikt utan att lyckas och mer än var tredje (39 %) kvinna har försökt gå ner i vikt fler än 10 gånger.  Jag tycker att bantning förstärker en trist och osund inställning till mat. Det ger ett dåligt resultat och livet är definitivt för kort för att banta.

 

5 Argument för att inte banta;

 

1. Mat ska vara gott och roligt!

2. Bantningsdieter är som ”för små kläder” – de passar dig aldrig riktigt. För det utgår inte från dig och ditt liv.

3: Problemet för många med övervikt är inte att minska i vikt utan att behålla den nya

4. Slutresultatet blir samma eller högre vikt.

5. Bantning är ett fiktivt liv – när du slutar kommer kilona tillbaka.

Similar Posts