Mat som skyddar mot Cancer

Hela 30-35 % av all cancer menar man är kopplat till den mat vi äter.
Senaste nutritionsforskningen visar att man kan stärka upp och öka sitt skydd mot cancer på ett mäktigt och kraftfullt sätt

Världscancerfonden släpper sin rapport idag om vilka kostråd som skyddar mot cancer. Det är tio år sedan de publicerade sin rapport sist.

Att huvudsakligen äta och njuta av mat från växtriket i alla regnbågens färger som blå, grön, röd, gul, lila, gul, orange tillsammans med tomaterbaserade produkter och vitlök. En enkel tumregel är råvaror med mycket färg, smak och lukt ifrån naturen stärker ditt skydd mot cancer.

Här är tipsen:

10 råd som ökar ditt skydd mot cancer

1.Håll vikten och låt ditt BMI ligga på 18,5-24,9
2.Motionera varje dag – mindre sitta – mer aktivt
3.Undvik sockrade söta drycker
4.Undvik snabbmat, processad mat rik på fett, stärkelse och socker.
5.Njut mest av mat från växtriket, fullkorn, grönsaker och frukt
6.Ät lite rött kött och undvik charkprodukter
7.Drick mindre alkohol
8. Ät hälsosam mat, före kosttillskott.
9. Amma ditt barn ger både dig själv och barnet ett ökat skydd.
10. Cancer-överlevare rekommenderas att följa ovanstående råd för att förebygga återfall. Konsultera alltid professionell personal.

Källa: Världscancerfonden

Svensk sjukvård eftersatt
Jag har arbetat med mat och cancer som leg. dietist senaste decenniet och arbetar med mat och rehabilitering av cancer patienter efter behandling. Jag möter hundratals cancer patienter som överlevt cancer. Svensk sjukvård är eftersatt och är inte anpassat till den senaste tunga forskningen och som visar hur viktig maten är kopplat till cancer. De patienter som jag möter är upprörda över de kostråd som de har fått inom vården som att ”gå hem och ät som vanligt” eller listor med socker, glass och läsk när det är just den typen av råd som Världscancerfonden och forskningen avråder ifrån.

Foodpowers Cancer rehabilitering
Jag arbetar med Cancer rehabilitering och hjälper människor att komma tillbaka efter cancern. Mitt fokus är på maten – och vilken enorm kraft det finns i maten och hur vi kan äta för att förebygga cancer och återfall och stärka upp kroppen och immunförsvaret. Bakgrunden är att jag själv haft närkontakt med cancer genom hela livet, vänner som inte finns med längre, och det kom till en punkt vad kan jag göra. Vad kan jag göra för skillnad? Utifrån detta startade jag Foodpower cancer rehabilitering med syftet att göra skillnad.

Jag vill lyfta och inspirera i denna viktiga fråga med fokus på möjligheter – långt ifrån pekpinnar – vad det finns för möjligheter att själv påverka sin hälsa genom maten.

Similar Posts