Rostad broccoli med misodressing
4 PORTIONER – VEGANSK
500 g sparrisbroccoli eller vanlig broccoli
2 vitlöksklyftor
3 msk rostade frön
salt och svartpeppar
olivolja
färsk koriander
MISODRESSING MED INGEFÄRA
3 msk vit miso (shiro miso)
2 msk mild olivolja
1 msk japansk soja
2 tsk finriven färsk ingefära
saften från 1 lime
ca 1 tsk agavesirap
ca 2 msk kallt vatten
Skala stammen om du använder vanlig broccoli. Skär hela broccolin i avlånga bitar. Skala och krossa vitlöksklyftorna.
Stek broccolin och vitlöken med lite olja i en stor stekpanna p. hög värme, tills den fått fin färg men är al dente. Det tar cirka 4 minuter.
Vispa samman ingredienserna till dressingen i en skål.
Späd med vatten till en krämig dressing. Salta och peppra.
Lägg broccolin på ett fat, ringla över dressingen och toppa med frön och koriander. Servera direkt.
Späd broccoli – även kallad broccolini, sparrisbroccoli eller bella verde – är supergod att steka i några minuter i en stekpanna, som alternativ till vanlig broccoli. Dressingen är även god till andra stekta eller ångade kålsorter, som pak choi eller brysselkål.