Vanliga råvaror diskrimineras i hälsomärkning
Vanliga råvaror som är naturligt nyttiga diskrimineras idag och får inte märkas lika slagkraftigt i marknadsföringen och på förpackningar som t ex piller, pulver eller mat som berikats.
Det tycker jag är fel! Fisk får t ex inte märkas med att den är naturligt rik på omega-3 fettsyror men däremot får pasta som är berikad med omega-3 fettsyror märkas med text och symboler.
Det tycker jag är vilseledande för konsumenten och jag tycker att vanlig mat som är naturligt rik på näringsämnen ska få märkas på minst likvärdigt sätt som tabletter och berikad mat. 25 kilo pasta eller liten sillbit Svenska Dagbladet, Henrik Ennart skrev en intressant artikel om att man måste äta 25 kilo av en omega-3 berikad pasta för att få i sig samma mängd verksamt omega-3 som i en liten, liten sillbit.https://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_900747.svd
Det är ett talande exempel som visar på behovet av att kunna marknadsföra råvaran som i sig är nyttig och inte enbart själva ingrediensen som ingår i en produkt.