Vad varje cancersjuk behöver veta

Svensk sjukvård är mycket eftersatt och
är inte anpassat till den senaste tunga nutritionsforskningen som visar hur viktig maten är kopplat till cancer. De patienter som jag möter är upprörda över de kostråd som de har fått inom vården som att ”gå hem och ät som vanligt” eller listor med socker, glass och läsk när det är just den typen av råd som Världscancerfonden och forskningen avråder ifrån.
Vad varje cancersjuk behöver säga till sin läkare är:
1: Jag vill arbeta med maten som ett verktyg tillsammans med den medicinska behandlingen. Nutritionsbehandling och medicinsk behandling tillsammans.
(Visst vore det dumt om vi inte använder hela verktygslådan som finns att tillgå i fighten med cancer. )
2. Begär en leg. dietist, specialiserad på mat och cancer, som ingår i det behandlande teamet som samarbetar tätt med läkaren och följer värden och behandlingen. Det finns mat som är oerhört kraftfull och som påverkar medicineringen. Läkarna gör ett fantastiskt arbete med den medicinska behandlingen men många läkare är inte insatt i den senaste nutritionsforskningen och detta är inte heller deras område. Det bygger inte på ovilja utan okunskap. En läkare har ca: 12 h nutrition i hela sin utbildning.
3. Hur kan jag äta för att hjälpa min kropp att gå igenom Cancer behandlingen på bästa sätt och påskynda läkningsprocesser och stötta kroppen på bästa sätt utifrån senaste forskningen?

Anna Ottosson, leg. Dietist och Expert på mat och cancer

Grundat Foodpowers Cancerrehab program och arbetat med Cancerrehabilitering i 10 år

Tidigare vice Ordförande i Dietisternas Riksförbund

Similar Posts