Bloggen

  • 4
    oktober
    2018

    Vad varje cancersjuk behöver veta

    Svensk sjukvård är mycket eftersatt och
    är inte anpassat till den senaste tunga nutritionsforskningen som visar hur viktig maten är kopplat till cancer. De patienter som jag möter är upprörda över de kostråd som de har fått inom vården som att ”gå hem och ät som vanligt” eller listor med socker, glass och läsk när det är just den typen av råd som Världscancerfonden och forskningen avråder ifrån.
    Vad varje cancersjuk behöver säga till sin läkare är:
    1: Jag vill arbeta med maten som ett verktyg tillsammans med den medicinska behandlingen. Nutritionsbehandling och medicinsk behandling tillsammans.
    (Visst vore det dumt om vi inte använder hela verktygslådan som finns att tillgå i fighten med cancer. )
    2. Begär en leg. dietist, specialiserad på mat och cancer, som ingår i det behandlande teamet som samarbetar tätt med läkaren och följer värden och behandlingen. Det finns mat som är oerhört kraftfull och som påverkar medicineringen. Läkarna gör ett fantastiskt arbete med den medicinska behandlingen men många läkare är inte insatt i den senaste nutritionsforskningen och detta är inte heller deras område. Det bygger inte på ovilja utan okunskap. En läkare har ca: 12 h nutrition i hela sin utbildning.
    3. Hur kan jag äta för att hjälpa min kropp att gå igenom Cancer behandlingen på bästa sätt och påskynda läkningsprocesser och stötta kroppen på bästa sätt utifrån senaste forskningen?

    Anna Ottosson, leg. Dietist och Expert på mat och cancer

    Grundat Foodpowers Cancerrehab program och arbetat med Cancerrehabilitering i 10 år

    Tidigare vice Ordförande i Dietisternas Riksförbund

  • 3
    oktober
    2018

    Mat som minskar risken för Cancer

    Det finns mat som skruvar upp risken för cancer. Och det finns mat som skruvar ner risken för cancer.

    Mat i regnbågens färger – t ex blåa, gula, röda, gröna råvaror direkt från naturen innehåller en hel arsenal av skyddande ämnen som verkar kraftfullt, effektivt utan biverkningar på cellnivå. Mat som utmärker sig i färg och lukt från naturen – direkt från råvaran – innehåller cancerskyddande ämnen som antioxidanter och fytokemikalier.

    Det finns tusentals olika antioxidanter som verkar på olika sätt i kroppen. Inifrån och ut. Som stärker upp kroppen och ökar vårt skydd mot cancer. Ett enkelt tips är att äta i regnbågens färger för att maximera och få i sig så många olika antioxidanter. Gå från fyra nyanser i brunt på tallriken – till att sätta färg på tallriken.

     

    Vill du delta i webinar om mat som stärker och skyddar – maila anna@foodpower.se

    Foto: Helen Pe, Hälsodrycker

  • 2
    oktober
    2018

    30-35 % av all Cancer kan förebyggas med maten

    30-35 procent av all cancer kan förebyggas eller förhindras genom vad vi äter och dricker, enligt WHO. Det är en väldigt hög siffra. Vi letar efter det magiska pillret men tänk om det ligger mitt framför oss. På tallriken.

    Mat är kärlek. Mat är njutning. Livskvalité. Jag är den första som springer till köket och sätter mig vid bordet och äter glupskt och njutningsfullt. Men jag har också en master i Nutrition och arbetat med mat och hälsa de senaste 20 åren som legitimerad dietist. Grundat Foodpower Cancer rehabprogram som är ett välgörenhetsprojekt för människor som överlevt cancer som har hjälpt hundratals- tusental att komma tillbaka till livet. Genom maten stärka upp och öka skyddet mot cancer. Vi vet inte hela gåtan med cancer, men vad vi vet genom tung forskning är att det är vissa faktorer i den mat vi äter som ökar risken för cancer och viss mat som sänker risken. Det tycker jag att jag har en skyldighet att berätta om.


    www.foodpower.se
    Anna Ottosson, leg. Dietist och Expert på mat och cancer
    Grundat Foodpowers Cancerrehab program och arbetat med Cancerrehabilitering i 10 år
    Tidigare vice Ordförande i Dietisternas Riksförbund

    Image may contain: one or more people and outdoor
  • 13
    september
    2018

    Avokadoyoghurt med Hallontopping – A taste of Heaven

    En ljuvlig vegansk avokadoyoghurt – inga mjölkprodukter så långt ögat kan nå. Testa den här tre-lagers-godingen och lova att du njuter av alla tre-lager samtidigt på sked. Jag älskar att äta den till frukost eller ha med den på resan eller äta den som ett smaskigt mellanmål – fullt med foodpower.

    – 2 portioner –

    1 st mogen avokado
    1⁄2 citron, pressad
    1-2 st medjool dadlar
    1 näve färsk ekologisk spenat
    Havremjölk (Oatly iKaffe)

    En nypa salt

    Hallontopping:
    50 g frysta hallon

    En nypa bourbon äkta vaniljpulver

    Så här gör du:

    Lägg avokado, saften från en halv pressad citron, urkärnade dadlar, spenat och en nypa salt i en Power blender.

    Tillsätt någon deciliter havremjölk. Mixa väl och tillsätt ev lite mer havremjölk tills yoghurten får en krämig len och slät konsistens.

    Koka ihop hallon med lite vaniljpulver och några droppar vatten.

    Toppa avokadoyoghurten med hallontopping och strössla över lite hemrostad granola. Orkar du inte rosta Granola så tycker jag också det är gott med lite stora kokosflarn som topping!

    Njut!

    Tips! Det finns genvägar till det mesta men i detta fallet så rekommenderar jag att använda lyxdadlar som Medjool dadlar då det gör sån skillnad. Jag lovar. Har testat alla olika varianter men de blir bäst och krämigast, lite kola-aktigit med lyxdadlarna. Likaså kan du göra din egen Havremjölk i Power blendern om du önskar men jag tycker annars Oatlys Ikaffe gör den riktigt bra. Stort lycka till och hör gärna av dig om vad du tycker?

    Tusen tack – för all härlig respons efter jag gästade Nyhetsmorgon. Det har varit helt vilt med alla mail, kommenterar och meddelande efter recepten. Här hittar du alla recept och allt mums  – köp boken här nu

    Hälsodrycker

  • 6
    september
    2018

    Svart Smoothie – ”den-lilla-svarta”

    Death-metal Smoothie eller Den-lilla-svarta

    – den här raringen till Smoothie har många namn och är syndigt god.

    ”Our deepest fear is not that we are inadequate. Our deepest fear is that we are powerful beyond measure…”

    Marianne Williamson

    I say, Use the power in food – to shine your light.

    Kol – ger den svarta färgen

    Med sin syndigt svarta färg med aktivt kol. Kanske du fick kol när du var liten för att balansera magen

    eller kanske du har sett en kolstav i en vattenkaraff för att rena dricksvattnet.

    Hur som oavsett så är den här Smoothien – syndigt god.

    Foodpowers lilla svarta

    1 avokado

    1 fryst banan (funkar även ofryst)

    1 knäve mango

    1 burk ekologisk kokosmjölk

    2 tsk kol, pulver

    2-3 tsk raw cacao

    1 dadel

    Lite salt

    Mixa till en mjuk, len Smoothie i din powerblender.

    Häll upp och Slurp!

  • 28
    augusti
    2018

    ImmunBoost – Hälsoshots i TV4

    ImmunBoost – Hälsoshots- dina vänner i höst!

    Här kommer receptet som jag bjöd Tilde de Paula på i söndagens sändning på Nyhetsmorgon på TV4.

    Foodpowers Ingerfära shot
    2-3 cm Ingefära, skalad
    1 rött äpple

    Pressa i din juice maskin
    Svep!

    Starkt så att läpparna fladdrar, underbart och en härlig boost!

    Det sveptes Hälsoshots för fullt i studion
    Det var en superhärlig söndag med så många intressanta intervjuer i studion och Tilde är fantastisk att arbeta med. Det var härligt att bjuda Alice Bah Kuhnke och se Oskar Linnros svepa hälsoshot-efter-hälsoshot inför sin spelning på Gröna Lund. Bästa uppladdningen! Och kärt att återse Agneta Sjödin och få förmånen att bjuda henne på Hälsodrycker. Vi arbetade tillsammans på TV4 för några år sedan i programmet Vardagspuls. Så viktigt med drömmar och ser mycket fram emot att läsa hennes nya bok.
    Vad drömmer du om? Vad längtar du efter?

    Drick stora klunkar av livet!
    Anna

    Vill du ha fler recept på Hälsodrycker eller börja brygga Kombucha som vi också pratade om i programmet. Allt du behöver hittar du – här Hälsodrycker

  • 20
    augusti
    2018

    Skolstart, piratfest och förskole-mellis

    Barn älskar smoothies!

    Här går vi loss med gröna smoothies i bästa piratandan.
    Men smoothies i alla regnbågens färger funkar finfint!

    Senast Foodpower var ute och bjöd på smoothies på en förskola
    bjöd jag på tre olika smoothies.
    En gul, en grön och en blå. (Låter som en bellman-historia).

    Gissa vilken som gick hem bäst hos barnen?
    Yes, rätt.
    Grön.
    (Barnen älskade alla tre men om de fick välja EN enda att ta med till en öde-pirat-ö så valde dom flesta gröningen).

    Lite otippat kanske men den är så goooood!

    Här är receptet som fick barnen att jubla av glädje och fick feta smoothie mustascher.
    Föräldrar gapade av förvåning och frågade -Hur bär du dig åt för att få mitt barn att älska grönsaker?

    Big smile – hemligheten heter SuperSmoothies!

    Så enkelt. Så snabbt. Du kan också göra det!

    Vill du också testa?

    Foodpowers Gröna smoothie

    1 påse färsk babyspenat
    1 bit färsk ingefära
    1 mogen avokado
    1 pressad lime
    1 knäve mango
    1 banan
    2 dl färskpressad apelsinjuice
    Vatten till önskad konsistens!

    Mixa allt i din blender!

    Recept
    Här hittar du massor med bra recept som dina små älsklingar kommer älska. En bonus är att de får i sig hela dagsbehovet av frukt och grönsaker i ett nafs.
    https://www.adlibris.com/se/bok/halsodrycker-grona-smoothies-buljonger-detoxvatten-halsotonics-och-kombucha-9789174248029?campaignId=cea8e245-34f9-41df-9b66-4e95ceba815b

    Vill du boka föreläsning med Foodpower – kontakta anna@annaottosson.se

  • 15
    augusti
    2018

    Foodpowers Chocolate Balls

    My ex´s balls (Just kidding he is a nice one)!

    Rulla, rulla, rulla. Lägg i glaslåda i kyl eller frys in.
    Perfekt till mellanmål, utflykt eller när suget slår till.

    20 st
    2 dl mandlar
    1 dl kokosflingor
    10 Medjool dadlar
    0,75 dl raw cacao
    1/3 msk bourbon vanilj
    1/3 msk salt
    1 msk lucuma
    2 msk kokosfett

    Mixa allt i blendern. I tre steg.
    Steg 1: Mandlar och kokosflingor
    Steg 2. Cacao, vanilj, salt, lucuma, kokosfett
    Steg 3: En dadel i taget medans mixern kör.

    Rulla, rulla, rulla. Lägg i glaslåda i kyl eller frys in. Perfekt till mellanmål, utflykt eller när suget slår till.

    So much Love from a Chocolate Lover <3 Anna

  • 14
    augusti
    2018

    Utflykts-Smoothie – recept

    Smoothie är perfekt att ta med i matsäcken på utflykten. Eller till jobbet för den delen.
    Tillbaka efter underbar sommar och dags för nystart.
    Utflyktssmoothie perfekt att packa ner i väskan för både stora och små. Håller sig kall i termos!
    Och är mättande och fullproppat med bra saker.

    Madame Moustache Green Smoothie

    4 portioner

    1 påse babyspenat (70 gram)

    1 avokado

    1 banan

    1 äpple, utan kärnhus

    2–3 cm färsk ingefära, skalad

    2 dl apelsinjuice

    1 pressad lime

    vatten

    Gör så här: Lägg alla ingredienser i en blender eller mixer. Mixa och tillsätt vatten till önskad konsistens.

    Få gröna moustacher, skratta och njut!

    Vill du ha fler recept på Supersmoothies som gör att du kickar-rumpa-i-höst? Klicka hem denna bok till din brevlåda!

    https://www.adlibris.com/se/bok/halsodrycker-grona-smoothies-buljonger-detoxvatten-halsotonics-och-kombucha-9789174248029?campaignId=cea8e245-34f9-41df-9b66-4e95ceba815b

  • 24
    maj
    2018

    Mat som skyddar mot Cancer

    Hela 30-35 % av all cancer menar man är kopplat till den mat vi äter.
    Senaste nutritionsforskningen visar att man kan stärka upp och öka sitt skydd mot cancer på ett mäktigt och kraftfullt sätt

    Världscancerfonden släpper sin rapport idag om vilka kostråd som skyddar mot cancer. Det är tio år sedan de publicerade sin rapport sist.

    Att huvudsakligen äta och njuta av mat från växtriket i alla regnbågens färger som blå, grön, röd, gul, lila, gul, orange tillsammans med tomaterbaserade produkter och vitlök. En enkel tumregel är råvaror med mycket färg, smak och lukt ifrån naturen stärker ditt skydd mot cancer.

    Här är tipsen:

    10 råd som ökar ditt skydd mot cancer

    1.Håll vikten och låt ditt BMI ligga på 18,5-24,9
    2.Motionera varje dag – mindre sitta – mer aktivt
    3.Undvik sockrade söta drycker
    4.Undvik snabbmat, processad mat rik på fett, stärkelse och socker.
    5.Njut mest av mat från växtriket, fullkorn, grönsaker och frukt
    6.Ät lite rött kött och undvik charkprodukter
    7.Drick mindre alkohol
    8. Ät hälsosam mat, före kosttillskott.
    9. Amma ditt barn ger både dig själv och barnet ett ökat skydd.
    10. Cancer-överlevare rekommenderas att följa ovanstående råd för att förebygga återfall. Konsultera alltid professionell personal.

    Källa: Världscancerfonden

    Svensk sjukvård eftersatt
    Jag har arbetat med mat och cancer som leg. dietist senaste decenniet och arbetar med mat och rehabilitering av cancer patienter efter behandling. Jag möter hundratals cancer patienter som överlevt cancer. Svensk sjukvård är eftersatt och är inte anpassat till den senaste tunga forskningen och som visar hur viktig maten är kopplat till cancer. De patienter som jag möter är upprörda över de kostråd som de har fått inom vården som att ”gå hem och ät som vanligt” eller listor med socker, glass och läsk när det är just den typen av råd som Världscancerfonden och forskningen avråder ifrån.

    Foodpowers Cancer rehabilitering
    Jag arbetar med Cancer rehabilitering och hjälper människor att komma tillbaka efter cancern. Mitt fokus är på maten – och vilken enorm kraft det finns i maten och hur vi kan äta för att förebygga cancer och återfall och stärka upp kroppen och immunförsvaret. Bakgrunden är att jag själv haft närkontakt med cancer genom hela livet, vänner som inte finns med längre, och det kom till en punkt vad kan jag göra. Vad kan jag göra för skillnad? Utifrån detta startade jag Foodpower cancer rehabilitering med syftet att göra skillnad.

    Jag vill lyfta och inspirera i denna viktiga fråga med fokus på möjligheter – långt ifrån pekpinnar – vad det finns för möjligheter att själv påverka sin hälsa genom maten.