Bloggen

  • 31
    oktober
    2018

    Utrustningsguide

    “I take my blender with me wherever I go”

     

    Vilken utrustning behövs?

    Jag älskar min blender och tar med mig den vart jag än går. Nästan.

    Sätt blendern som en fyr i köket som en kärleksfull påminnelse för att göra dagens smoothie. Personligen tycker jag att

    ”En dag utan en grön smoothie är en förlorad dag”.

    En vanlig fråga jag får är: ”Vad behöver jag för utrustning för att göra smoothies, hälsoshots och annat smarrigt?”.

    Så jag har satt ihop en fullständig utrustningsguide till dig.

    Jag har valt att samarbeta med Wilfa då jag tycker att det gör grymma Power blenders till riktigt bra pris. Det gillar jag! Så att alla kan gå loss och göra smoothies.

    Jag har två viktiga maskiner i mitt kök och det är en Power blendern som jag använder flitigast med alla gröna smoothies och supersmoothies medan Slow juicern är bäst att pressa morgonens hälso shot. Och det bästa är att ”Allt går lika snabbt som att borsta tänderna”.

     

    Wilfa Slowjuicer

     

    Wilfa Powerfuel

    Utrustningsguide för Hälsodrycker

    Här är en kort sammanfattning vad du behöver för utrustning för de olika

    Hälso dryckerna. Lätt som en plätt:

    Smoothies– Blender. Välj Power blender – så värt investeringen och du kan göra allt med den baka, göra soppa, växtbaserad mjölk och såklart smoothies.

    Hälsoshot – slowjuicer (juicemaskin, råsaftcentrifug, slowjuicer – kärt barn har många namn)

    Juicer och lemonader – juicemaskin

    Hälsotonics – juicemaskin och blender

    Hälsoslush – blender

    Detoxvatten – kräver ingen utrustning

    Mandelmjölk – blender

    Smoothie Bowls – blender

    Värmande hälsodrycker som chaga, matcha-latte, guldmjölk– Spisen

    Lassvis med lycka till och njut av att surfa in i Hälsodryckernas värld!

    Här kan du läsa mer:

    https://www.wilfa.se/nyheter-sv/kostexperten-anna-ottosson/

  • 5
    oktober
    2018

    Rosa på riktigt

    Fredagsgott i Rosa

    Pressa rödkål, rött äpple & färsk skalad ingefära tillsammans med citron i din Slow-juicer och få denna magiskt goda läskande rosa drycken! Perfekt innan maten!

    Recept:

    2 nävar strimlad rödkål

    2 äpplen

    2 citroner, skalade

    en bit ingefära, skalad

    Häll upp i två kylda glas och bjud på denna näringsbomb.

    Kål är otroligt läkande & hälsosamt och går utmärkt att boosta sin juice med. Smakar inte men bidrar med mycket hälsa!

    Skål & Trevlig helg!

    Receptet är från boken Hälsodrycker – beställ här

    https://www.adlibris.com/se/bok/halsodrycker-grona-smoothies-buljonger-detoxvatten-halsotonics-och-kombucha-9789174248029

  • 4
    oktober
    2018

    Vad varje cancersjuk behöver veta

    Svensk sjukvård är mycket eftersatt och
    är inte anpassat till den senaste tunga nutritionsforskningen som visar hur viktig maten är kopplat till cancer. De patienter som jag möter är upprörda över de kostråd som de har fått inom vården som att ”gå hem och ät som vanligt” eller listor med socker, glass och läsk när det är just den typen av råd som Världscancerfonden och forskningen avråder ifrån.
    Vad varje cancersjuk behöver säga till sin läkare är:
    1: Jag vill arbeta med maten som ett verktyg tillsammans med den medicinska behandlingen. Nutritionsbehandling och medicinsk behandling tillsammans.
    (Visst vore det dumt om vi inte använder hela verktygslådan som finns att tillgå i fighten med cancer. )
    2. Begär en leg. dietist, specialiserad på mat och cancer, som ingår i det behandlande teamet som samarbetar tätt med läkaren och följer värden och behandlingen. Det finns mat som är oerhört kraftfull och som påverkar medicineringen. Läkarna gör ett fantastiskt arbete med den medicinska behandlingen men många läkare är inte insatt i den senaste nutritionsforskningen och detta är inte heller deras område. Det bygger inte på ovilja utan okunskap. En läkare har ca: 12 h nutrition i hela sin utbildning.
    3. Hur kan jag äta för att hjälpa min kropp att gå igenom Cancer behandlingen på bästa sätt och påskynda läkningsprocesser och stötta kroppen på bästa sätt utifrån senaste forskningen?

    Anna Ottosson, leg. Dietist och Expert på mat och cancer

    Grundat Foodpowers Cancerrehab program och arbetat med Cancerrehabilitering i 10 år

    Tidigare vice Ordförande i Dietisternas Riksförbund

  • 3
    oktober
    2018

    Mat som minskar risken för Cancer

    Det finns mat som skruvar upp risken för cancer. Och det finns mat som skruvar ner risken för cancer.

    Mat i regnbågens färger – t ex blåa, gula, röda, gröna råvaror direkt från naturen innehåller en hel arsenal av skyddande ämnen som verkar kraftfullt, effektivt utan biverkningar på cellnivå. Mat som utmärker sig i färg och lukt från naturen – direkt från råvaran – innehåller cancerskyddande ämnen som antioxidanter och fytokemikalier.

    Det finns tusentals olika antioxidanter som verkar på olika sätt i kroppen. Inifrån och ut. Som stärker upp kroppen och ökar vårt skydd mot cancer. Ett enkelt tips är att äta i regnbågens färger för att maximera och få i sig så många olika antioxidanter. Gå från fyra nyanser i brunt på tallriken – till att sätta färg på tallriken.

     

    Vill du delta i webinar om mat som stärker och skyddar – maila anna@foodpower.se

    Foto: Helen Pe, Hälsodrycker

  • 2
    oktober
    2018

    30-35 % av all Cancer kan förebyggas med maten

    30-35 procent av all cancer kan förebyggas eller förhindras genom vad vi äter och dricker, enligt WHO. Det är en väldigt hög siffra. Vi letar efter det magiska pillret men tänk om det ligger mitt framför oss. På tallriken.

    Mat är kärlek. Mat är njutning. Livskvalité. Jag är den första som springer till köket och sätter mig vid bordet och äter glupskt och njutningsfullt. Men jag har också en master i Nutrition och arbetat med mat och hälsa de senaste 20 åren som legitimerad dietist. Grundat Foodpower Cancer rehabprogram som är ett välgörenhetsprojekt för människor som överlevt cancer som har hjälpt hundratals- tusental att komma tillbaka till livet. Genom maten stärka upp och öka skyddet mot cancer. Vi vet inte hela gåtan med cancer, men vad vi vet genom tung forskning är att det är vissa faktorer i den mat vi äter som ökar risken för cancer och viss mat som sänker risken. Det tycker jag att jag har en skyldighet att berätta om.


    www.foodpower.se
    Anna Ottosson, leg. Dietist och Expert på mat och cancer
    Grundat Foodpowers Cancerrehab program och arbetat med Cancerrehabilitering i 10 år
    Tidigare vice Ordförande i Dietisternas Riksförbund

    Image may contain: one or more people and outdoor
  • 13
    september
    2018

    Avokadoyoghurt med Hallontopping – A taste of Heaven

    En ljuvlig vegansk avokadoyoghurt – inga mjölkprodukter så långt ögat kan nå. Testa den här tre-lagers-godingen och lova att du njuter av alla tre-lager samtidigt på sked. Jag älskar att äta den till frukost eller ha med den på resan eller äta den som ett smaskigt mellanmål – fullt med foodpower.

    – 2 portioner –

    1 st mogen avokado
    1⁄2 citron, pressad
    1-2 st medjool dadlar
    1 näve färsk ekologisk spenat
    Havremjölk (Oatly iKaffe)

    En nypa salt

    Hallontopping:
    50 g frysta hallon

    En nypa bourbon äkta vaniljpulver

    Så här gör du:

    Lägg avokado, saften från en halv pressad citron, urkärnade dadlar, spenat och en nypa salt i en Power blender.

    Tillsätt någon deciliter havremjölk. Mixa väl och tillsätt ev lite mer havremjölk tills yoghurten får en krämig len och slät konsistens.

    Koka ihop hallon med lite vaniljpulver och några droppar vatten.

    Toppa avokadoyoghurten med hallontopping och strössla över lite hemrostad granola. Orkar du inte rosta Granola så tycker jag också det är gott med lite stora kokosflarn som topping!

    Njut!

    Tips! Det finns genvägar till det mesta men i detta fallet så rekommenderar jag att använda lyxdadlar som Medjool dadlar då det gör sån skillnad. Jag lovar. Har testat alla olika varianter men de blir bäst och krämigast, lite kola-aktigit med lyxdadlarna. Likaså kan du göra din egen Havremjölk i Power blendern om du önskar men jag tycker annars Oatlys Ikaffe gör den riktigt bra. Stort lycka till och hör gärna av dig om vad du tycker?

    Tusen tack – för all härlig respons efter jag gästade Nyhetsmorgon. Det har varit helt vilt med alla mail, kommenterar och meddelande efter recepten. Här hittar du alla recept och allt mums  – köp boken här nu

    Hälsodrycker

  • 6
    september
    2018

    Svart Smoothie – ”den-lilla-svarta”

    Death-metal Smoothie eller Den-lilla-svarta

    – den här raringen till Smoothie har många namn och är syndigt god.

    ”Our deepest fear is not that we are inadequate. Our deepest fear is that we are powerful beyond measure…”

    Marianne Williamson

    I say, Use the power in food – to shine your light.

    Kol – ger den svarta färgen

    Med sin syndigt svarta färg med aktivt kol. Kanske du fick kol när du var liten för att balansera magen

    eller kanske du har sett en kolstav i en vattenkaraff för att rena dricksvattnet.

    Hur som oavsett så är den här Smoothien – syndigt god.

    Foodpowers lilla svarta

    1 avokado

    1 fryst banan (funkar även ofryst)

    1 knäve mango

    1 burk ekologisk kokosmjölk

    2 tsk kol, pulver

    2-3 tsk raw cacao

    1 dadel

    Lite salt

    Mixa till en mjuk, len Smoothie i din powerblender.

    Häll upp och Slurp!

  • 28
    augusti
    2018

    ImmunBoost – Hälsoshots i TV4

    ImmunBoost – Hälsoshots- dina vänner i höst!

    Här kommer receptet som jag bjöd Tilde de Paula på i söndagens sändning på Nyhetsmorgon på TV4.

    Foodpowers Ingerfära shot
    2-3 cm Ingefära, skalad
    1 rött äpple

    Pressa i din juice maskin
    Svep!

    Starkt så att läpparna fladdrar, underbart och en härlig boost!

    Det sveptes Hälsoshots för fullt i studion
    Det var en superhärlig söndag med så många intressanta intervjuer i studion och Tilde är fantastisk att arbeta med. Det var härligt att bjuda Alice Bah Kuhnke och se Oskar Linnros svepa hälsoshot-efter-hälsoshot inför sin spelning på Gröna Lund. Bästa uppladdningen! Och kärt att återse Agneta Sjödin och få förmånen att bjuda henne på Hälsodrycker. Vi arbetade tillsammans på TV4 för några år sedan i programmet Vardagspuls. Så viktigt med drömmar och ser mycket fram emot att läsa hennes nya bok.
    Vad drömmer du om? Vad längtar du efter?

    Drick stora klunkar av livet!
    Anna

    Vill du ha fler recept på Hälsodrycker eller börja brygga Kombucha som vi också pratade om i programmet. Allt du behöver hittar du – här Hälsodrycker

  • 20
    augusti
    2018

    Skolstart, piratfest och förskole-mellis

    Barn älskar smoothies!

    Här går vi loss med gröna smoothies i bästa piratandan.
    Men smoothies i alla regnbågens färger funkar finfint!

    Senast Foodpower var ute och bjöd på smoothies på en förskola
    bjöd jag på tre olika smoothies.
    En gul, en grön och en blå. (Låter som en bellman-historia).

    Gissa vilken som gick hem bäst hos barnen?
    Yes, rätt.
    Grön.
    (Barnen älskade alla tre men om de fick välja EN enda att ta med till en öde-pirat-ö så valde dom flesta gröningen).

    Lite otippat kanske men den är så goooood!

    Här är receptet som fick barnen att jubla av glädje och fick feta smoothie mustascher.
    Föräldrar gapade av förvåning och frågade -Hur bär du dig åt för att få mitt barn att älska grönsaker?

    Big smile – hemligheten heter SuperSmoothies!

    Så enkelt. Så snabbt. Du kan också göra det!

    Vill du också testa?

    Foodpowers Gröna smoothie

    1 påse färsk babyspenat
    1 bit färsk ingefära
    1 mogen avokado
    1 pressad lime
    1 knäve mango
    1 banan
    2 dl färskpressad apelsinjuice
    Vatten till önskad konsistens!

    Mixa allt i din blender!

    Recept
    Här hittar du massor med bra recept som dina små älsklingar kommer älska. En bonus är att de får i sig hela dagsbehovet av frukt och grönsaker i ett nafs.
    https://www.adlibris.com/se/bok/halsodrycker-grona-smoothies-buljonger-detoxvatten-halsotonics-och-kombucha-9789174248029?campaignId=cea8e245-34f9-41df-9b66-4e95ceba815b

    Vill du boka föreläsning med Foodpower – kontakta anna@annaottosson.se

  • 16
    augusti
    2018

    Rusta kylskåpet för hösten! Vardagsguide!


    Foto: Fantastisk bild från @hellonutritarian

    Här har du räddningen – här är mattipsen som underlättar vardagen. ”Mini-nyår” känns det lite som. Höstterminen är här. Omstart. Nystart.
    Kanske du vill få till nya rutiner och en mat-vardag som flyter.
    Här har du tipsen som gör dig redo för hösten när det är tomt på middagsinspiration och fullt med aktiviteter.

    Foodpowers salladsbar i kylen

    Bygg din egen salladsbar i ditt kylskåp. En insats på söndagen sen så har du middagar för veckans alla dagar om du vill. Det innebär jobb en dag i veckan, men sedan kan du skörda hela veckan lång av supergod, hälsosam mat på ultrakort tid.

    Det finns en drömbild om att alla i familjen samlas runt middagsbordet för att äta middag, men så ser inte alltid verkligheten ut med olika aktiviteter på olika tider.

    Tacofiera måltiden
    Förvara det du förbereder i glaslådor i kylskåpet, plocka sen ihop och mixa som du vill till olika härliga matiga sallader till veckans alla middagar. Precis som när familjen äter tacos så plockar var och en ihop från olika skålar vad dom gillar. Briljant!

    Salladsbaren Går ut på att tillaga en smakrik grund av bulgur eller andra gryn och sedan komplettera den med dressingar och röror, grönsaker i olika tappning, proteinkällor och någon crunchig topping.

    Såhär fixar du din egen salladsbar.
    Förvara allt i olika burkar i kylskåpet. Matcha ihop som du känner för!

    1 Basen – mättar bra
    Koka en större mängd bulgur eller quinoa. Smaksätt gärna med exempelvis citronskal, vitlök eller gurkmeja.

    2 Det gröna – välj grönsaker i regnbågens färger
    Välj grönsaker i regnbågens färger som du tycker om, några tips är ugnsrostad sötpotatis eller andra rofrukter, kokta rödbetor och potatisar, tabbouli, rostade kikärter (blanda med olja och någon smaksättare typ spiskummin, vitlök, chili eller paprikapulver, rosta i ugn tills de är knapriga). Avokado är gott och mättande. Ansa rädisor och gör morotsstavar. Förvara i vattenglas i kylskåpet så håller de sig härligt krispiga. Annat gott är sockerärter och paprikastavar.

    3 ”Accessoarerna” – ger karaktär
    Anna ser proteinkällan som där lilla extra som pimpar till din sallad. Stekt haloumi, mozzarella, räkor, kyckling, kokta ägg, stora vita bönor och fetaost är några förslag. Ha några olika för att variera smaken på veckans sallader. Tips! Koka flera ägg – funkar även perfekt till mellanmål.

    4 Smaksättare – dressingar och röror
    Det finns mängder av olika goda dressingar. Välj till exempel en god vinägrett, aioli eller en caesardressing. Vänd inte ut och in på dig själv – köp färdigt om ork och tid tryter.
    Röror är perfekta smaksättare – guacamole, tzatziki, hummus och tomatsalsa är några tips. De tre sista håller länge i kylen. Gör mycket – det går åt.

    5 Toppingen
    Rostade nötter eller solrosfrön ger både smak och härlig crunch. Du rostar dem enkelt i torr stekpanna.

    Tips! Svep in grönsaker och accessoarer i fullkornstortilla till en härlig wrap.

    För fler tips och recept – köp vår bok Hälsodrycker
    https://www.adlibris.com/se/bok/halsodrycker-grona-smoothies-buljonger-detoxvatten-halsotonics-och-kombucha-9789174248029?campaignId=cea8e245-34f9-41df-9b66-4e95ceba815b

    PS: Foodpowers fantastiska praktikant Emma och jag spånade loss kring höststart-kickstart och vi hoppas att ni surfar skönt rakt in i vardagen med hjälp av dessa tips.
    Utdrag ifrån Sveriges största träningstidning Friskis pressen där Foodpower intervjuas och tipsar om mat för en bra träningsvardag. Yeah – låt oss göra detta till bästa hösten hittills.