Bloggen

  • 9
    juli
    2019

    Recept: Hemgjord ljuvligt god Mandelmjölk

    Jag älskar hemgjord mandelmjölk, för att det är så fruktansvärt gott och löjligt enkelt att göra, och går på två minuter. Varför bära hem mandelmjölk från affären när det mest är vatten och spår av mandel? Det är den här mandelmjölken jag använder i de recept där det står mandelmjölk. Perfekt att värma en smula och krypa upp i fåtöljen, när regnet smattrar på fönstret och avrunda dagen med. Lägger sig som bomull i magen. /Anna

    Recept ur boken Hälsodrycker av Anna Ottosson.

    Film som visar hur du enkelt gör din Mandelmjölk

    • 1-2 dl mandlar
    • 1 l vatten
    • 1 krm havssalt
    • 4 dadlar, urkärnade
    • 0,5 krm äkta vanilj

    Gör så här

    1. Mixa i kraftfull Power blender till slät konsistens. Voilà, klar att drickas. Klarar sig i kylen ett par dagar.
    2. TIPS! Jag är svag för rostade mandlar-smaken men naturella går precis lika bra. När jag rostar öser jag och min dotter på för fullt – perfekt att ha färdig som topping, till granolan, och så är man redo när mandelmjölks-cravingen slår till.
    3. Det är också väldigt gott och smaksätta mandelmjölken med kanel.

    Lycka till och du får gärna tagga, hashtagga @annaottosson och berätta när du testar receptet. We are all in this together. <3

    Anna

  • 1
    juni
    2019

    Tv4 sändning om Vikten av vätska vid Marathon

    Idag gästade jag TV4 på Stockholm Marathon och pratade om vikten av vätska.

    Både före, under och efter ett Marathon. Att ligga rätt i vätskeintag är superviktigt både för prestationsförmågan

    och orken men också känslan av hur man mår genom loppet.

     

    Om man ligger för lågt i vätska bara på 1-2 % minskning av sin kroppsvikt så påverkas prestationsförmågan och löphastigheten.

     

    Recept

    Jag pratade bland annat om att Nitratladda.

    Recept på bra gröna smoothies och rödbetsjuice hittar du här.

    http://annaottosson.se/recipes/

     

    Ligg steget före törsten

    Vätskeladda och ligg rätt i vätska före, under och efter loppet för att ta fram det absolut bästa av dig.

    Drick 1,25-2,5 dl vätska per 15 minut.

    Utnyttja varje vätskestation.

    Drick både vatten och sportdryck för att försäkra bästa upptagningsförmåga av vatten med hjälp av salter och kolhydrater i sportdrycken.

    Använd gel men drick alltid vatten till.

    Använd EJ törsten som indikator utan ligg steget före törsten och drick innan du känner törst.

     

    Nitratladda

    Nitratladda och öka din energi och ork och prestationsförmåga genom att syresätta ditt blod och öka din förmåga att hantera mjölksyra i kroppen genom att nitratladda. Nitrat i spenat och rödbeta syresätter ditt blod något fantastiskt. Gör som elitidrottarna och ladda med Rödbetsjuice eller Gröna smoothies inför loppet. Även om du inte är elitidrottare eller springer marathon så får även du mer energi och ork genom att dricka gröna smoothies.

    Fler recept här:

    https://www.adlibris.com/se/bok/halsodrycker-grona-smoothies-buljonger-detoxvatten-halsotonics-och-kombucha-9789174248029

    Inslaget hittar du här:

    Min bakgrund som långdistanslöpare

    Jag är gammal långdistanslöpare och redan som 6-7 åring låg jag och lyfte långa distanser tillsammans med min pappa som var marathonlöpare. Jag älskade att även använda vätskebälte om jag blev törstig mellan vätskestationerna. Testa alltid innan på träning hur din kropp reagerar på sportdryck och gel. På samma sätt som du aldrig skulle dyka upp i start med splirrans nya skor så tester du vätskan innan loppet. Det finns ingen exakt formel utan är individuellt så testa vad som är bäst för din kropp.

    Omslaget i Helsingborgs Dagblad, spurtar i mål med nummerlapp 1120

     

  • 10
    maj
    2019

    Raw Chocolate Bar

    Foodpowers Raw chocolate Bar
    Älskar du choklad? Då kommer du älska den här ljuvliga Raw food snickers baren. Som dessutom är nyttigare då den innehåller rå cacao, inget gluten eller vanligt socker. Jag har dessutom valt att använda mandel istället för jordnötter då många är allergiska mot jordnötter.
    Det enda du behöver är en power blender eller matberedare, ingredienser och en frys.
    Såhär enkelt gör du:
    RECEPT Foodpowers Raw chocolate Bar
    BOTTEN
    4,5 dl mandel
    2,5 dl Medjool dadlar (blötlägg i 20 minuter)

    Lägg i din power blender och mixa (pumpa) mandel och dadlar tillsammans.
    Skeda upp i en fyrkantig form med bakplåtspapper
    Sprid smeten jämnt över och sätt åt sidan när du gör mellanlagret.

    MELLAN LAGER
    2,5 dl Medjool dadlar (blöttlägg för 20 minuter)
    2 msk kokos olja Virgin
    1 tsk vanilj extrakt
    0,5 dl vatten
    Nypa flingsalt

    Kör alla ingredienser i din power blender tills det blir slät smet. Pulsera och skrapa
    ner med sked från väggarna, vid behov. Tillsätt vatten sakta.
    Smeta ut smeten över bottenlagret och ställ i frysen under tiden du gör chokladlagret.

    CHOKLAD LAGER
    2,5 dl Agave sirap
    4 dl rå cacao pulver
    1,5 dl kokos olja, Virgin
    1 dl vatten drygt

    Blanda alla ingredienser i din power blender till jämn smet, häll i vattnet sakta (använd inte för mycket vatten). Bred ut choklad lagret ovanpå de andra två lagrena och lägg tillbaka in i frysen cirka en timme. Ta sen ut och dela upp i små bitar.

    Garanterad succé som kommer slinka ner i både stora och små munnar.
    Jag hade barnkalas. Och hade bakat den här godingen men även en traditionell choklad tårta. Gissa vilken som gick åt mest? Yes! Rätt den här rackaren. Den här passar i alla lägen, till helgmyset, studenten och kalas.
    Tips! Jag tycker det är vackert att garnera med ätbara blommor men man kanske inte äter dom men det blir så vackert med det färgglada mot den mörka chokladen.
    Trevlig helg,
    Anna

  • 10
    maj
    2019

    Läsarfråga om Kött v/s Vegan

    LÄSARFRÅGA: 💚
    ”Hej Anna, har följt ditt arbete via media. Tycker det du gör är otroligt inspirerande och intressant ! Jag har dock en fråga, då jag vet att du pratar mycket om att äta från Växtriket. Den forskning angående cancer du hänvisar till, pekar ju mot att vi ska äta växtbaserat. Så min fråga lyder, Är ALLT animaliskt farligt? Förespråkar du en helt vegansk kost eller hur ser du på det?
    Hade varit så tacksam för svar 🙏🏻🙏🏻”
    SVAR: Tack för superintressant och viktig fråga! 💚
    💚Helt rätt! Jag rekommenderar att njuta av främst mat ifrån växtriket. Det behöver inte innebära att du går hela vägen och blir vegan eller vegetarian om du inte vill.
    💚Använd köttet mer som en accessoar.
    💚Basen är alltid växtriket fullt av härliga färger, smaker för att de innehåller så mycket läkande komponenter.
    En sak är säker att rött kött är en faktor som skruvar upp risken för cancer. Rött kött som lamm, nöt, fläsk och charkprodukter pekas ut som värst.
    💚Starta en grön revolution på din tallrik. Gå från fyra nyanser i brunt till att sätta färg på tallriken.
    💚Jag själv äter mest från växtriket med inslag av fisk. Äter allt mer sällan kött men det kan hända.
    💚 Njut av mat som stärker inifrån och ut! 🌈

    #läsarfråga #kött #vegan #cancer #foodpower #hälsa

  • 10
    maj
    2019

    Mother Earth Smoothie

    Mother Earth Smoothie
    Nytt recept! 💚

    ½ broccolistam

    I knäve broccoligroddar

    2 knävar spenat

    2-3 cm ingefära, skalad,färsk

    2 Äpple

    1 banan

    2 Apelsiner

    Ev. några droppar citron

    Vatten till önskad konsistens!

    Mixa broccolistammen (ej buketterna) med fantastiska broccoligroddar tillsammans med andra Superstjärnor som färsk spenat, ingefära
    och så saftiga apelsiner, svenska äpple och banan.

    Några droppar citron ger karaktär till smaken!
    Mixa till slät konsistens i din Powerblender.
    Njut av en riktigt Powerful Smoothie fullt med Foodpower och en rejäl kyss till Mother Earth!

    Foto: Agnes Ottosson @satnamfestival #yoshuatreenationalpark

  • 19
    mars
    2019

    Hemgjord Nutella

    Recept

    1 portion

    1 msk hasselnötssmör eller mandelsmör

    ½ tsk raw cacao pulver

    1 tsk agavesirap

    En nypa salt

     

    Blanda ihop med en gaffel och njut!

    Gott till allt. Men min favorit är som topping på gröt eller bara rätt in i munnen! 🙂

  • 13
    februari
    2019

    Foodpower Shoppling lista – vilka ingredienser är bra att ha hemma?

    Vilka ingredienser är bra att ha hemma?

    Bjud in dom här Superstjärnorna i din vardag och känn själv skillnaden.

     

    Allt blir så mycket enklare om man har bra råvaror hemma för att gå loss med blendern eller pressa i juicemaskinen och njuta av till middag.

     

    Foodpower, som jag kallar det, handlar om kraften i maten och hur vi kan bli friskare, hälsosammare och stå i vår fulla kraft genom den mat vi äter och njuter av.

     

    Bjud in dessa Superstjärnor i din vardag och känn själv skillnaden.

    1. Blåbär
    2. Ingefära
    3. Rödbetor
    4. Avokado
    5. Mandel
    6. Ekologisk babyspenat
    7. Gurkmeja
    8. Blodgrape

    Det här är en grym början.

    Överkurs

    Det som också är med på bilden är:

    <3 Chaga på bit och

    <3 Nej tyvärr det är inte choklad på bilden. Det funkar utmärkt att njuta av choklad – gärna mörk som natten – men här är det acai – amzonas blåbär – som är väldigt järnrik men vårt närodlade svenska blåbär fungerar också alldeles utmärkt. Acai kan köpas fryst i block som på bilden här.

    Behöver du receptinspiration – finns det massor med recept med alla dessa Superstjärnor i boken Hälsodrycker – köp ditt ex

    här:

    https://www.adlibris.com/se/bok/halsodrycker-grona-smoothies-buljonger-detoxvatten-halsotonics-och-kombucha-9789174248029

    Lassvis med lycka till!

    Anna

     

  • 12
    februari
    2019

    Foodpower ReTreat – Mölle by the sea – Grand hotel

    Foodpower ReTreat – Mölle by the sea – Grand hotel

    Kom och möt våren i Skåne tillsammans med Foodpower och Anna Ottosson. Njut av morgonyoga i båthuset vid havet, ät och njut stärkande mat, föreläsning och workshop om Foodpower – Kraften i maten och hur du kan stärka upp ditt immunförsvar med hjälp av maten. Utifrån den absolut senaste forskningen. Vi passar också på och njuter av det fantastiska naturreservatet Kullaberg som ligger precis runt hörnet från hotellet. Vi bor på Grand hotell i Mölle som är ett vackert beläget hotell med magisk utsikt över havet. Kom och ladda dina batterier, slappna av, andas, njut av god härlig välagad mat och insup ny kunskap om den absolut senaste forskningen hur du kan med hjälp av maten och hälsodrycker som smoothies och hälsoshots stå i din fulla kraft.

    Kom hit i krok arm med din väninna, din kära, din dotter eller bara hela fantastiska du. Du är så välkommen!

    Datum: 22-24 April, 2019

    Du anmäler dig till: anna@foodpower.se – anmälan är bindande.

    Om Anna Ottosson

    Anna Ottosson en av Sveriges ledande dietister och välkänd kostexpert från TV, radio och tidningar. Hon är författare, föreläsare, bloggare, och expertkommentator inom mat och hälsa. Anna har grundat Foodpower och expert på mat och cancer och arbetar med rehabilitering för människor som överlevt cancer. Anna har arbetat med mat- och hälsofrågor i över 22 år, både internationellt och i Sverige. Hennes succébok Hälsodrycker som legat nr 1 på topplistan och översatts och lanserats även i USA, Australien, NZ och England. Anna kommer själv från Kullabygden i Skåne och ser så fram emot att hålla ett Foodpower retreat i sina hemtrakter. Anna kommer prata om Kraften i maten och hur vi kan bli friskare, hälsosammare och stå i vår fulla kraft genom den mat vi äter och njuter av.

    Dag 1.

    16.00 samling med eftermiddagskaffe/ juice, smoothies, grönsaker & dip Introduktion
    18.30 2-rätters middag vegetarisk meny

    Dag 2.

    Te och frukt
    7.30 Yoga Båthuset
    9.00 frukost
    10.30 Foodpower Föreläsning
    12.00 Vegetarisk lunchbuffe
    13.00 Vandring på Kullaberg & meditation
    15.00 Workshop – Hur gör jag bästa smoothie/ hälsoshots och andra härliga Hälsodrycker
    19.00 2-rätters middag

    Dag 3.

    Te och frukt
    7.30 Yoga Båthuset
    9.00 frukost
    10-11.00 Workshop/frågestund Avslutning
    Utcheckning kl. 12

    Inga förkunskaper krävs
    Pris: 4 950 kr inkl. helpension dvs boende, mat, föreläsningar, workshops. Priserna gäller del i dubbelrum. (Extra tillägg för enkelrum + 400 kr/person.)
    Betalas in på Bankgiro 680-9396 märk tydligt med ditt namn och Retreat Mölle

    Praktisk information:

    Resan till Mölle Grand hotell bokar och betalar man själv.
    Önskar du förlänga din vistelse och komma tidigare eller stanna kvar efter retreat så kontaktar du hotellet direkt med din förfrågan. https://www.grandhotelmolle.se

    Yoga i båthuset

    Hitta hit:

    Närmaste flygplats är Ängelholm/Helsingborg. Går att boka flygtaxi direkt till hotellet. Alternativt flygbuss till Helsingborg.
    Tåg går till Helsingborg och direktbuss 222 går ut direkt till Mölle.
    Bil – Grand hotell, Bökebolsvägen 11, 263 77 Mölle. För dig som tar bilen finns information och karta på Grand hotel Mölles webbplats https://www.grandhotelmolle.se/

    Varmt Välkommen! <3

     

     

  • 22
    januari
    2019

    Nobelpris i Immunterapi och Mat som förebygger cancer

    Expertpanel om absolut senaste forskningen kring Cancer – Nobelspecial i TV4

    Inför Nobelpriset i medicin som utmärkte framgångarna av immunterapi och Cancer så gästade jag expertpanelen på ”Malou-efter-tio” på TV4 och pratade om senaste nutritionsforskningen kopplat till cancer. Maten är ett viktigt verktyg i kampen mot cancer. Världscancerfonden hänvisar till att 30-35 % av de vanligaste cancerformerna skulle kunna förhindras genom maten. En tredjedel. Det är en mycket hög siffra. Sen sitter jag och skriver detta inlägget med tonvis av ödmjukhet. Maten är EN del. Men en viktig del. Det finns en enorm kraft i maten och det innebär möjligheter.

    Livsviktiga komponenter

    Vi vet att det finns mat som ökar risken för cancer som rött kött, alkohol, salt och socker och vi vet att det finns mat som minskar risken för att drabbas av cancer och det är att främst äta mat från växtriket som grönsaker, bär och frukt. Vårt fokus på sista tiden har varit enormt på tarmfloran vilket är spännande. Mycket spännande. Jag skulle nu vilja fokusera på nästa steg och viktiga komponenter som verkar på cellnivå. Inifrån och ut. Som är grunden, bakgrunden till att det råder en enighet idag att äta och njuta mycket av mat ifrån växtriket, gärna i regnbågens färger. För att öka sitt skydd mot cancer.

    Varför? Jo, de olika färgerna ifrån växtriket som grönsaker, bär och frukt innehåller komponenter som är oerhört kraftfulla och stärker upp vårt skydd. Det är komponenter som b la antioxidanter, fytokemikalier och polyfenoler som är de verksamma komponenterna som verkar på olika nivåer i kroppen. I olika vävnader. Och på olika sätt. På riktigt. På djupet.

    Tips!

    1. Nästa gång du äter – titta på din tallrik – är det fyra-nyanser-i-brunt eller sätt färg i regnbågen på din tallrik.
    2. Använd mat före kosttillskott och pulver. Antioxidanter i tablettform eller direkt ifrån den naturliga råvaran är något HELT annat.
    3. Är du mitt uppe i en cancerbehandling följ ditt behandlande team råd och begär en leg. dietist som är expert på mat och cancer.

    Anna Ottosson, Grundare av Foodpower Cancer rehabprogram, leg. dietist och expert på mat och cancer. Tidigare vice ordförande i Dietisternas riksförbund, arbetar med nutritionsfrågor i Sverige och internationellt.

  • 31
    oktober
    2018

    Utrustningsguide

    “I take my blender with me wherever I go”

     

    Vilken utrustning behövs?

    Jag älskar min blender och tar med mig den vart jag än går. Nästan.

    Sätt blendern som en fyr i köket som en kärleksfull påminnelse för att göra dagens smoothie. Personligen tycker jag att

    ”En dag utan en grön smoothie är en förlorad dag”.

    En vanlig fråga jag får är: ”Vad behöver jag för utrustning för att göra smoothies, hälsoshots och annat smarrigt?”.

    Så jag har satt ihop en fullständig utrustningsguide till dig.

    Jag har valt att samarbeta med Wilfa då jag tycker att det gör grymma Power blenders till riktigt bra pris. Det gillar jag! Så att alla kan gå loss och göra smoothies.

    Jag har två viktiga maskiner i mitt kök och det är en Power blendern som jag använder flitigast med alla gröna smoothies och supersmoothies medan Slow juicern är bäst att pressa morgonens hälso shot. Och det bästa är att ”Allt går lika snabbt som att borsta tänderna”.

     

    Wilfa Slowjuicer

     

    Wilfa Powerfuel

    Utrustningsguide för Hälsodrycker

    Här är en kort sammanfattning vad du behöver för utrustning för de olika

    Hälso dryckerna. Lätt som en plätt:

    Smoothies– Blender. Välj Power blender – så värt investeringen och du kan göra allt med den baka, göra soppa, växtbaserad mjölk och såklart smoothies.

    Hälsoshot – slowjuicer (juicemaskin, råsaftcentrifug, slowjuicer – kärt barn har många namn)

    Juicer och lemonader – juicemaskin

    Hälsotonics – juicemaskin och blender

    Hälsoslush – blender

    Detoxvatten – kräver ingen utrustning

    Mandelmjölk – blender

    Smoothie Bowls – blender

    Värmande hälsodrycker som chaga, matcha-latte, guldmjölk– Spisen

    Lassvis med lycka till och njut av att surfa in i Hälsodryckernas värld!

    Här kan du läsa mer:

    https://www.wilfa.se/nyheter-sv/kostexperten-anna-ottosson/