Bloggen

  • 13
    september
    2018

    Avokadoyoghurt med Hallontopping – A taste of Heaven

    En ljuvlig vegansk avokadoyoghurt – inga mjölkprodukter så långt ögat kan nå. Testa den här tre-lagers-godingen och lova att du njuter av alla tre-lager samtidigt på sked. Jag älskar att äta den till frukost eller ha med den på resan eller äta den som ett smaskigt mellanmål – fullt med foodpower.

    – 2 portioner –

    1 st mogen avokado
    1⁄2 citron, pressad
    1-2 st medjool dadlar
    1 näve färsk ekologisk spenat
    Havremjölk (Oatly iKaffe)

    En nypa salt

    Hallontopping:
    50 g frysta hallon

    En nypa bourbon äkta vaniljpulver

    Så här gör du:

    Lägg avokado, saften från en halv pressad citron, urkärnade dadlar, spenat och en nypa salt i en Power blender.

    Tillsätt någon deciliter havremjölk. Mixa väl och tillsätt ev lite mer havremjölk tills yoghurten får en krämig len och slät konsistens.

    Koka ihop hallon med lite vaniljpulver och några droppar vatten.

    Toppa avokadoyoghurten med hallontopping och strössla över lite hemrostad granola. Orkar du inte rosta Granola så tycker jag också det är gott med lite stora kokosflarn som topping!

    Njut!

    Tips! Det finns genvägar till det mesta men i detta fallet så rekommenderar jag att använda lyxdadlar som Medjool dadlar då det gör sån skillnad. Jag lovar. Har testat alla olika varianter men de blir bäst och krämigast, lite kola-aktigit med lyxdadlarna. Likaså kan du göra din egen Havremjölk i Power blendern om du önskar men jag tycker annars Oatlys Ikaffe gör den riktigt bra. Stort lycka till och hör gärna av dig om vad du tycker?

    Tusen tack – för all härlig respons efter jag gästade Nyhetsmorgon. Det har varit helt vilt med alla mail, kommenterar och meddelande efter recepten. Här hittar du alla recept och allt mums  – köp boken här nu

    Hälsodrycker

  • 6
    september
    2018

    Svart Smoothie – ”den-lilla-svarta”

    Death-metal Smoothie eller Den-lilla-svarta

    – den här raringen till Smoothie har många namn och är syndigt god.

    ”Our deepest fear is not that we are inadequate. Our deepest fear is that we are powerful beyond measure…”

    Marianne Williamson

    I say, Use the power in food – to shine your light.

    Kol – ger den svarta färgen

    Med sin syndigt svarta färg med aktivt kol. Kanske du fick kol när du var liten för att balansera magen

    eller kanske du har sett en kolstav i en vattenkaraff för att rena dricksvattnet.

    Hur som oavsett så är den här Smoothien – syndigt god.

    Foodpowers lilla svarta

    1 avokado

    1 fryst banan (funkar även ofryst)

    1 knäve mango

    1 burk ekologisk kokosmjölk

    2 tsk kol, pulver

    2-3 tsk raw cacao

    1 dadel

    Lite salt

    Mixa till en mjuk, len Smoothie i din powerblender.

    Häll upp och Slurp!

  • 28
    augusti
    2018

    ImmunBoost – Hälsoshots i TV4

    ImmunBoost – Hälsoshots- dina vänner i höst!

    Här kommer receptet som jag bjöd Tilde de Paula på i söndagens sändning på Nyhetsmorgon på TV4.

    Foodpowers Ingerfära shot
    2-3 cm Ingefära, skalad
    1 rött äpple

    Pressa i din juice maskin
    Svep!

    Starkt så att läpparna fladdrar, underbart och en härlig boost!

    Det sveptes Hälsoshots för fullt i studion
    Det var en superhärlig söndag med så många intressanta intervjuer i studion och Tilde är fantastisk att arbeta med. Det var härligt att bjuda Alice Bah Kuhnke och se Oskar Linnros svepa hälsoshot-efter-hälsoshot inför sin spelning på Gröna Lund. Bästa uppladdningen! Och kärt att återse Agneta Sjödin och få förmånen att bjuda henne på Hälsodrycker. Vi arbetade tillsammans på TV4 för några år sedan i programmet Vardagspuls. Så viktigt med drömmar och ser mycket fram emot att läsa hennes nya bok.
    Vad drömmer du om? Vad längtar du efter?

    Drick stora klunkar av livet!
    Anna

    Vill du ha fler recept på Hälsodrycker eller börja brygga Kombucha som vi också pratade om i programmet. Allt du behöver hittar du – här Hälsodrycker

  • 20
    augusti
    2018

    Skolstart, piratfest och förskole-mellis

    Barn älskar smoothies!

    Här går vi loss med gröna smoothies i bästa piratandan.
    Men smoothies i alla regnbågens färger funkar finfint!

    Senast Foodpower var ute och bjöd på smoothies på en förskola
    bjöd jag på tre olika smoothies.
    En gul, en grön och en blå. (Låter som en bellman-historia).

    Gissa vilken som gick hem bäst hos barnen?
    Yes, rätt.
    Grön.
    (Barnen älskade alla tre men om de fick välja EN enda att ta med till en öde-pirat-ö så valde dom flesta gröningen).

    Lite otippat kanske men den är så goooood!

    Här är receptet som fick barnen att jubla av glädje och fick feta smoothie mustascher.
    Föräldrar gapade av förvåning och frågade -Hur bär du dig åt för att få mitt barn att älska grönsaker?

    Big smile – hemligheten heter SuperSmoothies!

    Så enkelt. Så snabbt. Du kan också göra det!

    Vill du också testa?

    Foodpowers Gröna smoothie

    1 påse färsk babyspenat
    1 bit färsk ingefära
    1 mogen avokado
    1 pressad lime
    1 knäve mango
    1 banan
    2 dl färskpressad apelsinjuice
    Vatten till önskad konsistens!

    Mixa allt i din blender!

    Recept
    Här hittar du massor med bra recept som dina små älsklingar kommer älska. En bonus är att de får i sig hela dagsbehovet av frukt och grönsaker i ett nafs.
    https://www.adlibris.com/se/bok/halsodrycker-grona-smoothies-buljonger-detoxvatten-halsotonics-och-kombucha-9789174248029?campaignId=cea8e245-34f9-41df-9b66-4e95ceba815b

    Vill du boka föreläsning med Foodpower – kontakta anna@annaottosson.se

  • 16
    augusti
    2018

    Rusta kylskåpet för hösten! Vardagsguide!


    Foto: Fantastisk bild från @hellonutritarian

    Här har du räddningen – här är mattipsen som underlättar vardagen. ”Mini-nyår” känns det lite som. Höstterminen är här. Omstart. Nystart.
    Kanske du vill få till nya rutiner och en mat-vardag som flyter.
    Här har du tipsen som gör dig redo för hösten när det är tomt på middagsinspiration och fullt med aktiviteter.

    Foodpowers salladsbar i kylen

    Bygg din egen salladsbar i ditt kylskåp. En insats på söndagen sen så har du middagar för veckans alla dagar om du vill. Det innebär jobb en dag i veckan, men sedan kan du skörda hela veckan lång av supergod, hälsosam mat på ultrakort tid.

    Det finns en drömbild om att alla i familjen samlas runt middagsbordet för att äta middag, men så ser inte alltid verkligheten ut med olika aktiviteter på olika tider.

    Tacofiera måltiden
    Förvara det du förbereder i glaslådor i kylskåpet, plocka sen ihop och mixa som du vill till olika härliga matiga sallader till veckans alla middagar. Precis som när familjen äter tacos så plockar var och en ihop från olika skålar vad dom gillar. Briljant!

    Salladsbaren Går ut på att tillaga en smakrik grund av bulgur eller andra gryn och sedan komplettera den med dressingar och röror, grönsaker i olika tappning, proteinkällor och någon crunchig topping.

    Såhär fixar du din egen salladsbar.
    Förvara allt i olika burkar i kylskåpet. Matcha ihop som du känner för!

    1 Basen – mättar bra
    Koka en större mängd bulgur eller quinoa. Smaksätt gärna med exempelvis citronskal, vitlök eller gurkmeja.

    2 Det gröna – välj grönsaker i regnbågens färger
    Välj grönsaker i regnbågens färger som du tycker om, några tips är ugnsrostad sötpotatis eller andra rofrukter, kokta rödbetor och potatisar, tabbouli, rostade kikärter (blanda med olja och någon smaksättare typ spiskummin, vitlök, chili eller paprikapulver, rosta i ugn tills de är knapriga). Avokado är gott och mättande. Ansa rädisor och gör morotsstavar. Förvara i vattenglas i kylskåpet så håller de sig härligt krispiga. Annat gott är sockerärter och paprikastavar.

    3 ”Accessoarerna” – ger karaktär
    Anna ser proteinkällan som där lilla extra som pimpar till din sallad. Stekt haloumi, mozzarella, räkor, kyckling, kokta ägg, stora vita bönor och fetaost är några förslag. Ha några olika för att variera smaken på veckans sallader. Tips! Koka flera ägg – funkar även perfekt till mellanmål.

    4 Smaksättare – dressingar och röror
    Det finns mängder av olika goda dressingar. Välj till exempel en god vinägrett, aioli eller en caesardressing. Vänd inte ut och in på dig själv – köp färdigt om ork och tid tryter.
    Röror är perfekta smaksättare – guacamole, tzatziki, hummus och tomatsalsa är några tips. De tre sista håller länge i kylen. Gör mycket – det går åt.

    5 Toppingen
    Rostade nötter eller solrosfrön ger både smak och härlig crunch. Du rostar dem enkelt i torr stekpanna.

    Tips! Svep in grönsaker och accessoarer i fullkornstortilla till en härlig wrap.

    För fler tips och recept – köp vår bok Hälsodrycker
    https://www.adlibris.com/se/bok/halsodrycker-grona-smoothies-buljonger-detoxvatten-halsotonics-och-kombucha-9789174248029?campaignId=cea8e245-34f9-41df-9b66-4e95ceba815b

    PS: Foodpowers fantastiska praktikant Emma och jag spånade loss kring höststart-kickstart och vi hoppas att ni surfar skönt rakt in i vardagen med hjälp av dessa tips.
    Utdrag ifrån Sveriges största träningstidning Friskis pressen där Foodpower intervjuas och tipsar om mat för en bra träningsvardag. Yeah – låt oss göra detta till bästa hösten hittills.

  • 15
    augusti
    2018

    Foodpowers Chocolate Balls

    My ex´s balls (Just kidding he is a nice one)!

    Rulla, rulla, rulla. Lägg i glaslåda i kyl eller frys in.
    Perfekt till mellanmål, utflykt eller när suget slår till.

    20 st
    2 dl mandlar
    1 dl kokosflingor
    10 Medjool dadlar
    0,75 dl raw cacao
    1/3 msk bourbon vanilj
    1/3 msk salt
    1 msk lucuma
    2 msk kokosfett

    Mixa allt i blendern. I tre steg.
    Steg 1: Mandlar och kokosflingor
    Steg 2. Cacao, vanilj, salt, lucuma, kokosfett
    Steg 3: En dadel i taget medans mixern kör.

    Rulla, rulla, rulla. Lägg i glaslåda i kyl eller frys in. Perfekt till mellanmål, utflykt eller när suget slår till.

    So much Love from a Chocolate Lover <3 Anna

  • 14
    augusti
    2018

    Utflykts-Smoothie – recept

    Smoothie är perfekt att ta med i matsäcken på utflykten. Eller till jobbet för den delen.
    Tillbaka efter underbar sommar och dags för nystart.
    Utflyktssmoothie perfekt att packa ner i väskan för både stora och små. Håller sig kall i termos!
    Och är mättande och fullproppat med bra saker.

    Madame Moustache Green Smoothie

    4 portioner

    1 påse babyspenat (70 gram)

    1 avokado

    1 banan

    1 äpple, utan kärnhus

    2–3 cm färsk ingefära, skalad

    2 dl apelsinjuice

    1 pressad lime

    vatten

    Gör så här: Lägg alla ingredienser i en blender eller mixer. Mixa och tillsätt vatten till önskad konsistens.

    Få gröna moustacher, skratta och njut!

    Vill du ha fler recept på Supersmoothies som gör att du kickar-rumpa-i-höst? Klicka hem denna bok till din brevlåda!

    https://www.adlibris.com/se/bok/halsodrycker-grona-smoothies-buljonger-detoxvatten-halsotonics-och-kombucha-9789174248029?campaignId=cea8e245-34f9-41df-9b66-4e95ceba815b

  • 24
    maj
    2018

    Mat som skyddar mot Cancer

    Hela 30-35 % av all cancer menar man är kopplat till den mat vi äter.
    Senaste nutritionsforskningen visar att man kan stärka upp och öka sitt skydd mot cancer på ett mäktigt och kraftfullt sätt

    Världscancerfonden släpper sin rapport idag om vilka kostråd som skyddar mot cancer. Det är tio år sedan de publicerade sin rapport sist.

    Att huvudsakligen äta och njuta av mat från växtriket i alla regnbågens färger som blå, grön, röd, gul, lila, gul, orange tillsammans med tomaterbaserade produkter och vitlök. En enkel tumregel är råvaror med mycket färg, smak och lukt ifrån naturen stärker ditt skydd mot cancer.

    Här är tipsen:

    10 råd som ökar ditt skydd mot cancer

    1.Håll vikten och låt ditt BMI ligga på 18,5-24,9
    2.Motionera varje dag – mindre sitta – mer aktivt
    3.Undvik sockrade söta drycker
    4.Undvik snabbmat, processad mat rik på fett, stärkelse och socker.
    5.Njut mest av mat från växtriket, fullkorn, grönsaker och frukt
    6.Ät lite rött kött och undvik charkprodukter
    7.Drick mindre alkohol
    8. Ät hälsosam mat, före kosttillskott.
    9. Amma ditt barn ger både dig själv och barnet ett ökat skydd.
    10. Cancer-överlevare rekommenderas att följa ovanstående råd för att förebygga återfall. Konsultera alltid professionell personal.

    Källa: Världscancerfonden

    Svensk sjukvård eftersatt
    Jag har arbetat med mat och cancer som leg. dietist senaste decenniet och arbetar med mat och rehabilitering av cancer patienter efter behandling. Jag möter hundratals cancer patienter som överlevt cancer. Svensk sjukvård är eftersatt och är inte anpassat till den senaste tunga forskningen och som visar hur viktig maten är kopplat till cancer. De patienter som jag möter är upprörda över de kostråd som de har fått inom vården som att ”gå hem och ät som vanligt” eller listor med socker, glass och läsk när det är just den typen av råd som Världscancerfonden och forskningen avråder ifrån.

    Foodpowers Cancer rehabilitering
    Jag arbetar med Cancer rehabilitering och hjälper människor att komma tillbaka efter cancern. Mitt fokus är på maten – och vilken enorm kraft det finns i maten och hur vi kan äta för att förebygga cancer och återfall och stärka upp kroppen och immunförsvaret. Bakgrunden är att jag själv haft närkontakt med cancer genom hela livet, vänner som inte finns med längre, och det kom till en punkt vad kan jag göra. Vad kan jag göra för skillnad? Utifrån detta startade jag Foodpower cancer rehabilitering med syftet att göra skillnad.

    Jag vill lyfta och inspirera i denna viktiga fråga med fokus på möjligheter – långt ifrån pekpinnar – vad det finns för möjligheter att själv påverka sin hälsa genom maten.

  • 2
    juni
    2017

    Boken Hälsodrycker lanseras i USA & Australien

    Min bok Hälsodrycker lanseras i USA och Australien,

    januari 2018. Känns otroligt kul. Jag ser fram emot att sprida kunskap

    och inspiration om vilken enorm kraft det finns i maten och hur gott och vilken kraftfull

    effekt det ger att dricka Hälsodrycker. Vill du följa mig i mitt arbete så lägg till mig på Instagram: annaottosson/foodpower

    där jag är mest aktiv.

     

    Vill du köpa boken på svenska – klickar du enkelt hem den till din brevlåda här:

    http://www.adlibris.com/se/bok/halsodrycker-grona-smoothies-buljonger-detoxvatten-halsotonics-och-kombucha-9789174245363

    High five,

    Anna

  • 7
    oktober
    2016

    Happy Big smile Bowl

    20160609 Stockholm Lindeman's Foto: Oskar Omne

    Idag är det World Smile Day! Bara genom att le skickar du budskap till hjärnan att du är lycklig, vilket gör att kroppen börjar producera lyckohormon. Att le får oss alla att må bättre, men även vad vi äter påverkar i allra högsta grad vårt humör. Dagen till ära har jag i samarbete med det australiensiska vinhuset Lindeman’s satt ihop en färgsprakande måltid. Ingredienserna har jag omsorgsfullt valt ut och tillsammans ger de en riktig hälsoboost som får hela kroppen att le.

    Receptet på min Happy Big smile Bowl hittar du här:

    HAPPY BIG SMILE BOWL – by Anna Ottosson

    Lax med regnbågssallad & magiska röror (2 portioner)

     

    Ingredienser:

    300 g färsk lax (ekologisk)

    4 förkokta rödbetor

    1/2 påse bladspenat

    1/2 dl solrosfrön

    1 ask cocktailtomater

    1/2 liten rödlök

    färsk basilika

    1 msk olivolja

    1/2 msk Balsamico

    salt

    2 avokado

    1vitlöksklyfta

    citron

    smör och olja till stekning

    Lindeman’s Early Harvest Semillon Sauvignon Blanc 2,2 %.
    Gör så här: Stjälp upp bladspenat på ett fat. Värm förkokta rödbetorna i ugnen ett par minuter på 200 grader. Gör så länge tomatsalsan och guacamolen.

     

    Tomatsalsa: Halvera solmogna cocktailtomater, finhacka rödlök, addera lite olja, balsamico och flingsalt. Riv några basilikablad och rör om.

    Guacamole: Halvera avokado och finhacka med en gaffel till en jämn och len röra. Smaksätt med en pressad vitlöksklyfta, salt och vitpeppar.

    Ta ut och klyfta rödbetorna och lägg upp på spenatbädden. Ta fram en stekpanna och rosta solrosfröna i en torr stekpanna utan fett. Vakta noga, rör fröna med sked så att de inte bränns utan bara blir gyllenbruna. Strö över salladen. Stek laxen varsamt med hälften smör och olja på låg värme för att inte bli torr – smaksätt med en skvätt Lindeman’s Early Harvest Semillon Sauvignon Blanc 2,2 %, saft från citron och flingsalt.

     

    Klart att njutas av!

    Ha en bra Smile Day allihop!

    20160609 Stockholm Lindeman's Anna Ottosson Foto: Oskar Omne

    20160609 Stockholm Lindeman's Foto: Oskar Omne
    I samarbete med Lindemans
    Foto: Oskar Omne