Bloggen

  • 7
    september
    2019

    Foodpower Challenge – Inköpslista

     

    FOODPOWER CHALLENGE – På måndag startar vi och kör igång! Bjud in mer grönt, mer färgglada komponenter i ditt liv som påverkar dig kraftfullt inifrån och ut.
    Utmaningen går ut på att vi lägger till EN Hälsodryck per dag och känner själv skillnaden. Vi fortsätter alltså att äta och njuta av mat men fokuserar på att LÄGGA TILL Hälsodrycker som ger dig mer hälsa. På ett enkelt och snabbt sätt.
    Varje dag i 14 dagar.
    9/9 kör vi igång! 💚

     

    Recepten som vi kommer använda finns i boken Hälsodrycker. Vill du ha ditt eget ex – skaffa den bums här:

    Hälsodrycker – Recept

    Inköpslista

    Här kommer en inköpslista så att du är redo i början av Foodpower Challenge.

    Grön Smoothie

    8 port

    Avokado 2 st

    Spenat 2 påsar á 70 g

    Ingefära 1 modell större (tänk 4-6 cm)

    Röda äpple 2 st

    Bananer 2 st

    1 l Apelsinjuice av bra kvalite (Kyldisk med kort hållbarhetsdatum)

    2 st Lime

    Girlpower Juice

    4 port

    4 Citroner

    1 Rödkålshuvud

    4 st Röda äpple

    Ingefära

    Hälsoshot

    4 port 

    Ingefära, färsk ekologisk ca 4-6 cm

    2 Röda äpple

     

    1 bunt Selleri – stjälkselleri

     

    Jag brukar göra en Smoothie på 4 portioner per dag och dricka själv och ge familjen. När det kommer till Juice och Hälsoshot brukar jag göra 2 portioner åt gången.

    Nu kör vi igång!

    Vi ses i flödet!

    Varmt Välkommen till Foodpower Challenge

    Anna

  • 18
    augusti
    2019

    Rusta kylskåpet för hösten! Vardagsguide!


    Foto: Fantastisk bild från @hellonutritarian

    Här har du räddningen – här är mattipsen som underlättar vardagen. ”Mini-nyår” känns det lite som. Höstterminen är här. Omstart. Nystart.
    Kanske du vill få till nya rutiner och en mat-vardag som flyter?
    Här har du tipsen som gör dig redo för hösten när det är tomt på middagsinspiration och fullt med aktiviteter.

    Foodpowers salladsbar i kylen

    Bygg din egen salladsbar i ditt kylskåp. En insats på söndagen sen så har du middagar för veckans alla dagar om du vill. Det innebär jobb en dag i veckan, men sedan kan du skörda hela veckan lång av supergod, hälsosam mat på ultrakort tid.

    Det finns en drömbild om att alla i familjen samlas runt middagsbordet för att äta middag, men så ser inte alltid verkligheten ut med olika aktiviteter på olika tider.

    Tacofiera måltiden
    Förvara det du förbereder i glaslådor i kylskåpet, plocka sen ihop och mixa som du vill till olika härliga matiga sallader till veckans alla middagar. Precis som när familjen äter tacos så plockar var och en ihop från olika skålar vad dom gillar. Briljant!

    Salladsbaren Går ut på att tillaga en smakrik grund av bulgur eller andra gryn och sedan komplettera den med dressingar och röror, grönsaker i olika tappning, proteinkällor och någon crunchig topping.

    Såhär fixar du din egen salladsbar.
    Förvara allt i olika burkar i kylskåpet. Matcha ihop som du känner för!

    1 Basen – mättar bra
    Koka en större mängd bulgur eller quinoa. Smaksätt gärna med exempelvis citronskal, vitlök eller gurkmeja.

    2 Det gröna – välj grönsaker i regnbågens färger
    Välj grönsaker i regnbågens färger som du tycker om, några tips är ugnsrostad sötpotatis eller andra rofrukter, kokta rödbetor och potatisar, tabbouli, rostade kikärter (blanda med olja och någon smaksättare typ spiskummin, vitlök, chili eller paprikapulver, rosta i ugn tills de är knapriga). Avokado är gott och mättande. Ansa rädisor och gör morotsstavar. Förvara i vattenglas i kylskåpet så håller de sig härligt krispiga. Annat gott är sockerärter och paprikastavar.

    3 ”Accessoarerna” – ger karaktär
    Anna ser proteinkällan som där lilla extra som pimpar till din sallad. Stekt haloumi, mozzarella, räkor, kyckling, kokta ägg, stora vita bönor och fetaost är några förslag. Ha några olika för att variera smaken på veckans sallader. Tips! Koka flera ägg – funkar även perfekt till mellanmål.

    4 Smaksättare – dressingar och röror
    Det finns mängder av olika goda dressingar. Välj till exempel en god vinägrett, aioli eller en caesardressing. Vänd inte ut och in på dig själv – köp färdigt om ork och tid tryter.
    Röror är perfekta smaksättare – guacamole, tzatziki, hummus och tomatsalsa är några tips. De tre sista håller länge i kylen. Gör mycket – det går åt.

    5 Toppingen
    Rostade nötter eller solrosfrön ger både smak och härlig crunch. Du rostar dem enkelt i torr stekpanna.

    Tips! Svep in grönsaker och accessoarer i fullkornstortilla till en härlig wrap.

    För fler tips och recept – köp vår bok Hälsodrycker
    https://www.adlibris.com/se/bok/halsodrycker-grona-smoothies-buljonger-detoxvatten-halsotonics-och-kombucha-9789174248029?campaignId=cea8e245-34f9-41df-9b66-4e95ceba815b

    PS: Foodpowers fantastiska praktikant Emma och jag spånade loss kring höststart-kickstart och vi hoppas att ni surfar skönt rakt in i vardagen med hjälp av dessa tips.
    Utdrag ifrån Sveriges största träningstidning Friskis pressen där Foodpower intervjuas och tipsar om mat för en bra träningsvardag. Yeah – låt oss göra detta till bästa hösten hittills.

  • 18
    augusti
    2019

    Vardagsguide! Rusta kylskåpet för hösten.

    Foto: Fantastisk bild från @hellonutritarian

    Här har du räddningen – här är mattipsen som underlättar vardagen. ”Mini-nyår” känns det lite som. Höstterminen är här. Omstart. Nystart.
    Kanske du vill få till nya rutiner och en mat-vardag som flyter?
    Här har du tipsen som gör dig redo för hösten när det är tomt på middagsinspiration och fullt med aktiviteter.

    Foodpowers salladsbar i kylen

    Bygg din egen salladsbar i ditt kylskåp. En insats på söndagen sen så har du middagar för veckans alla dagar om du vill. Det innebär jobb en dag i veckan, men sedan kan du skörda hela veckan lång av supergod, hälsosam mat på ultrakort tid.

    Det finns en drömbild om att alla i familjen samlas runt middagsbordet för att äta middag, men så ser inte alltid verkligheten ut med olika aktiviteter på olika tider.

    Tacofiera måltiden
    Förvara det du förbereder i glaslådor i kylskåpet, plocka sen ihop och mixa som du vill till olika härliga matiga sallader till veckans alla middagar. Precis som när familjen äter tacos så plockar var och en ihop från olika skålar vad dom gillar. Briljant!

    Salladsbaren Går ut på att tillaga en smakrik grund av bulgur eller andra gryn och sedan komplettera den med dressingar och röror, grönsaker i olika tappning, proteinkällor och någon crunchig topping.

    Såhär fixar du din egen salladsbar.
    Förvara allt i olika burkar i kylskåpet. Matcha ihop som du känner för!

    1 Basen – mättar bra
    Koka en större mängd bulgur eller quinoa. Smaksätt gärna med exempelvis citronskal, vitlök eller gurkmeja.

    2 Det gröna – välj grönsaker i regnbågens färger
    Välj grönsaker i regnbågens färger som du tycker om, några tips är ugnsrostad sötpotatis eller andra rofrukter, kokta rödbetor och potatisar, tabbouli, rostade kikärter (blanda med olja och någon smaksättare typ spiskummin, vitlök, chili eller paprikapulver, rosta i ugn tills de är knapriga). Avokado är gott och mättande. Ansa rädisor och gör morotsstavar. Förvara i vattenglas i kylskåpet så håller de sig härligt krispiga. Annat gott är sockerärter och paprikastavar.

    3 ”Accessoarerna” – ger karaktär
    Anna ser proteinkällan som där lilla extra som pimpar till din sallad. Stekt haloumi, mozzarella, räkor, kyckling, kokta ägg, stora vita bönor och fetaost är några förslag. Ha några olika för att variera smaken på veckans sallader. Tips! Koka flera ägg – funkar även perfekt till mellanmål.

    4 Smaksättare – dressingar och röror
    Det finns mängder av olika goda dressingar. Välj till exempel en god vinägrett, aioli eller en caesardressing. Vänd inte ut och in på dig själv – köp färdigt om ork och tid tryter.
    Röror är perfekta smaksättare – guacamole, tzatziki, hummus och tomatsalsa är några tips. De tre sista håller länge i kylen. Gör mycket – det går åt.

    5 Toppingen
    Rostade nötter eller solrosfrön ger både smak och härlig crunch. Du rostar dem enkelt i torr stekpanna.

    Tips! Svep in grönsaker och accessoarer i fullkornstortilla till en härlig wrap.

    För fler tips och recept – köp vår bok Hälsodrycker
    https://www.adlibris.com/se/bok/halsodrycker-grona-smoothies-buljonger-detoxvatten-halsotonics-och-kombucha-9789174248029?campaignId=cea8e245-34f9-41df-9b66-4e95ceba815b

    PS: Foodpowers fantastiska praktikant Emma och jag spånade loss kring höststart-kickstart och vi hoppas att ni surfar skönt rakt in i vardagen med hjälp av dessa tips.
    Utdrag ifrån Sveriges största träningstidning Friskis pressen där Foodpower intervjuas och tipsar om mat för en bra träningsvardag. Yeah – låt oss göra detta till bästa hösten hittills.

  • 27
    juli
    2019

    Recept från Dagens Nyhetsmorgon

    Idag gästade jag Nyhetsmorgon på TV4 och bjöd på läskande, härliga Hälsodrycker

    Perfekta för sommarhettan. Helt utan tillsatt socker och jag älskar alkoholfria härliga alternativ till sommarfesten eller att rivstarta dagen med.

    Här är recepten:

    Vattenmelon Slush

    4 port
    1 Vattenmelon
    2 lime
    Mynta, färsk
    Is

    Mixa i Power Blender!
    Häll upp i vackert glas.

    Tips! Doppa glaskanten i vatten och därefter lite salt för att få vacker saltad kant!

    Skål!

    Bubblig Sorbet Dryck

    På ljuvlig jordgubbsorbet
    2 port

    Så läskande och gott! Perfekt Välkomstdrink till sommarfesten

    1 pkt, 250 g Frysta Jordgubbar
    33 cl Bubblig dryck som t ex Kombucha eller ljuvlig Rabarberdryck.
    Ev. färsk Mynta

    Pressa frysta jordgubbar direkt i Slowjuicern till svalkande Sorbet.
    Häll upp i ett vackert glas till ca hälften med jordgubbssorbet.
    Sen fyll upp med bubblande Kombucha eller Rabarberdryck. (Eller annan bubblig dryck!) Rör om lätt.

    Och Njut

    Utrustning

    Idag använde jag en Powerblender från Wilfa som är fantastisk och kan enkelt som en plätt krossa is och allt som du önskar i ett nafs. Sorbet och Hälsoshoten pressade jag direkt i Slowjuicern som kramar ur vätskan så att du får maximalt med vitaminer och stärkande näringsämnen.

    Gott, svalkande, nyttigt – perfekt för sommarlov.

    Missade du inslaget så kan du spana här:

    https://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon/12353457

    Resten av recepten hittar du här

    https://www.adlibris.com/se/bok/halsodrycker-grona-smoothies-buljonger-detoxvatten-halsotonics-och-kombucha-9789174248029?campaignId=20dd8570-70fd-4397-8448-7696b226edcc

    Njut och tagga och kommentera gärna om du testar recepten.

    #foodpower @annaottosson. We are all in this together.

    Tack för ert underbara stöd och hurrarop. U made my day!

    Anna

     

     

     

  • 9
    juli
    2019

    Recept: Hemgjord ljuvligt god Mandelmjölk

    Jag älskar hemgjord mandelmjölk, för att det är så fruktansvärt gott och löjligt enkelt att göra, och går på två minuter. Varför bära hem mandelmjölk från affären när det mest är vatten och spår av mandel? Det är den här mandelmjölken jag använder i de recept där det står mandelmjölk. Perfekt att värma en smula och krypa upp i fåtöljen, när regnet smattrar på fönstret och avrunda dagen med. Lägger sig som bomull i magen. /Anna

    Recept ur boken Hälsodrycker av Anna Ottosson.

    Film som visar hur du enkelt gör din Mandelmjölk

    • 1-2 dl mandlar
    • 1 l vatten
    • 1 krm havssalt
    • 4 dadlar, urkärnade
    • 0,5 krm äkta vanilj

    Gör så här

    1. Mixa i kraftfull Power blender till slät konsistens. Voilà, klar att drickas. Klarar sig i kylen ett par dagar.
    2. TIPS! Jag är svag för rostade mandlar-smaken men naturella går precis lika bra. När jag rostar öser jag och min dotter på för fullt – perfekt att ha färdig som topping, till granolan, och så är man redo när mandelmjölks-cravingen slår till.
    3. Det är också väldigt gott och smaksätta mandelmjölken med kanel.

    Lycka till och du får gärna tagga, hashtagga @annaottosson och berätta när du testar receptet. We are all in this together. <3

    Anna

  • 1
    juni
    2019

    Tv4 sändning om Vikten av vätska vid Marathon

    Idag gästade jag TV4 på Stockholm Marathon och pratade om vikten av vätska.

    Både före, under och efter ett Marathon. Att ligga rätt i vätskeintag är superviktigt både för prestationsförmågan

    och orken men också känslan av hur man mår genom loppet.

     

    Om man ligger för lågt i vätska bara på 1-2 % minskning av sin kroppsvikt så påverkas prestationsförmågan och löphastigheten.

     

    Recept

    Jag pratade bland annat om att Nitratladda.

    Recept på bra gröna smoothies och rödbetsjuice hittar du här.

    http://annaottosson.se/recipes/

     

    Ligg steget före törsten

    Vätskeladda och ligg rätt i vätska före, under och efter loppet för att ta fram det absolut bästa av dig.

    Drick 1,25-2,5 dl vätska per 15 minut.

    Utnyttja varje vätskestation.

    Drick både vatten och sportdryck för att försäkra bästa upptagningsförmåga av vatten med hjälp av salter och kolhydrater i sportdrycken.

    Använd gel men drick alltid vatten till.

    Använd EJ törsten som indikator utan ligg steget före törsten och drick innan du känner törst.

     

    Nitratladda

    Nitratladda och öka din energi och ork och prestationsförmåga genom att syresätta ditt blod och öka din förmåga att hantera mjölksyra i kroppen genom att nitratladda. Nitrat i spenat och rödbeta syresätter ditt blod något fantastiskt. Gör som elitidrottarna och ladda med Rödbetsjuice eller Gröna smoothies inför loppet. Även om du inte är elitidrottare eller springer marathon så får även du mer energi och ork genom att dricka gröna smoothies.

    Fler recept här:

    https://www.adlibris.com/se/bok/halsodrycker-grona-smoothies-buljonger-detoxvatten-halsotonics-och-kombucha-9789174248029

    Inslaget hittar du här:

    Min bakgrund som långdistanslöpare

    Jag är gammal långdistanslöpare och redan som 6-7 åring låg jag och lyfte långa distanser tillsammans med min pappa som var marathonlöpare. Jag älskade att även använda vätskebälte om jag blev törstig mellan vätskestationerna. Testa alltid innan på träning hur din kropp reagerar på sportdryck och gel. På samma sätt som du aldrig skulle dyka upp i start med splirrans nya skor så tester du vätskan innan loppet. Det finns ingen exakt formel utan är individuellt så testa vad som är bäst för din kropp.

    Omslaget i Helsingborgs Dagblad, spurtar i mål med nummerlapp 1120

     

  • 10
    maj
    2019

    Raw Chocolate Bar

    Foodpowers Raw chocolate Bar
    Älskar du choklad? Då kommer du älska den här ljuvliga Raw food snickers baren. Som dessutom är nyttigare då den innehåller rå cacao, inget gluten eller vanligt socker. Jag har dessutom valt att använda mandel istället för jordnötter då många är allergiska mot jordnötter.
    Det enda du behöver är en power blender eller matberedare, ingredienser och en frys.
    Såhär enkelt gör du:
    RECEPT Foodpowers Raw chocolate Bar
    BOTTEN
    4,5 dl mandel
    2,5 dl Medjool dadlar (blötlägg i 20 minuter)

    Lägg i din power blender och mixa (pumpa) mandel och dadlar tillsammans.
    Skeda upp i en fyrkantig form med bakplåtspapper
    Sprid smeten jämnt över och sätt åt sidan när du gör mellanlagret.

    MELLAN LAGER
    2,5 dl Medjool dadlar (blöttlägg för 20 minuter)
    2 msk kokos olja Virgin
    1 tsk vanilj extrakt
    0,5 dl vatten
    Nypa flingsalt

    Kör alla ingredienser i din power blender tills det blir slät smet. Pulsera och skrapa
    ner med sked från väggarna, vid behov. Tillsätt vatten sakta.
    Smeta ut smeten över bottenlagret och ställ i frysen under tiden du gör chokladlagret.

    CHOKLAD LAGER
    2,5 dl Agave sirap
    4 dl rå cacao pulver
    1,5 dl kokos olja, Virgin
    1 dl vatten drygt

    Blanda alla ingredienser i din power blender till jämn smet, häll i vattnet sakta (använd inte för mycket vatten). Bred ut choklad lagret ovanpå de andra två lagrena och lägg tillbaka in i frysen cirka en timme. Ta sen ut och dela upp i små bitar.

    Garanterad succé som kommer slinka ner i både stora och små munnar.
    Jag hade barnkalas. Och hade bakat den här godingen men även en traditionell choklad tårta. Gissa vilken som gick åt mest? Yes! Rätt den här rackaren. Den här passar i alla lägen, till helgmyset, studenten och kalas.
    Tips! Jag tycker det är vackert att garnera med ätbara blommor men man kanske inte äter dom men det blir så vackert med det färgglada mot den mörka chokladen.
    Trevlig helg,
    Anna

  • 10
    maj
    2019

    Läsarfråga om Kött v/s Vegan

    LÄSARFRÅGA: 💚
    ”Hej Anna, har följt ditt arbete via media. Tycker det du gör är otroligt inspirerande och intressant ! Jag har dock en fråga, då jag vet att du pratar mycket om att äta från Växtriket. Den forskning angående cancer du hänvisar till, pekar ju mot att vi ska äta växtbaserat. Så min fråga lyder, Är ALLT animaliskt farligt? Förespråkar du en helt vegansk kost eller hur ser du på det?
    Hade varit så tacksam för svar 🙏🏻🙏🏻”
    SVAR: Tack för superintressant och viktig fråga! 💚
    💚Helt rätt! Jag rekommenderar att njuta av främst mat ifrån växtriket. Det behöver inte innebära att du går hela vägen och blir vegan eller vegetarian om du inte vill.
    💚Använd köttet mer som en accessoar.
    💚Basen är alltid växtriket fullt av härliga färger, smaker för att de innehåller så mycket läkande komponenter.
    En sak är säker att rött kött är en faktor som skruvar upp risken för cancer. Rött kött som lamm, nöt, fläsk och charkprodukter pekas ut som värst.
    💚Starta en grön revolution på din tallrik. Gå från fyra nyanser i brunt till att sätta färg på tallriken.
    💚Jag själv äter mest från växtriket med inslag av fisk. Äter allt mer sällan kött men det kan hända.
    💚 Njut av mat som stärker inifrån och ut! 🌈

    #läsarfråga #kött #vegan #cancer #foodpower #hälsa

  • 10
    maj
    2019

    Mother Earth Smoothie

    Mother Earth Smoothie
    Nytt recept! 💚

    ½ broccolistam

    I knäve broccoligroddar

    2 knävar spenat

    2-3 cm ingefära, skalad,färsk

    2 Äpple

    1 banan

    2 Apelsiner

    Ev. några droppar citron

    Vatten till önskad konsistens!

    Mixa broccolistammen (ej buketterna) med fantastiska broccoligroddar tillsammans med andra Superstjärnor som färsk spenat, ingefära
    och så saftiga apelsiner, svenska äpple och banan.

    Några droppar citron ger karaktär till smaken!
    Mixa till slät konsistens i din Powerblender.
    Njut av en riktigt Powerful Smoothie fullt med Foodpower och en rejäl kyss till Mother Earth!

    Foto: Agnes Ottosson @satnamfestival #yoshuatreenationalpark

  • 19
    mars
    2019

    Hemgjord Nutella

    Recept

    1 portion

    1 msk hasselnötssmör eller mandelsmör

    ½ tsk raw cacao pulver

    1 tsk agavesirap

    En nypa salt

     

    Blanda ihop med en gaffel och njut!

    Gott till allt. Men min favorit är som topping på gröt eller bara rätt in i munnen! 🙂