Tillbaka till: Bloggen

4
februari
2020

Världscancerdagen – Härliga recept av Årets kock

Jag var inbjuden och gästade ett fullsatt konserthus i Växjö för att prata om den senaste forskningen kring mat och cancer, som arrangerades av Cancerstiftelsen i Kronoberg. Idag är Världscancerdagen som syftar till att öka uppmärksamheten och inspirera till action över hela världen för att minska cancern i framtiden. Forskningen visar att över 1/3 av de vanligaste cancerformerna skulle kunna förebyggas genom mat och livsstil. Mat är livsglädje och matglädje men också ett viktigt verktyg i kampen mot cancer.

Efter min föreläsning i konserthuset så hade jag och publiken den stora äran att fantastiska Martin Moses, Årets kock lagade och signerade den forskning jag pratade om med underbart goda rätter.

Här är recepten. Testa. Laga. Njut.

Gissa om det blev succé när alla i publiken fick provsmaka. Så gott.

Stort tack till Cancerstiftelsen i Kronoberg för att ni arrangerade denna viktiga kväll.

Ugnsbakad kolja med ljummen tomatsallad, pepparrot, rå broccoli och rostade frön

4 port

500 g Koljafilé
4 st Kvisttomater
20 st Cocktailtomater mixade färger
Salt
Olivolja
Strösocker
2 st Salladslök
5 cm Pepparrot
1 st Broccoli
2 msk Linfrö
2 msk Solrosfrö

Dela kvisttomaterna i 3 skivor, Strö på 2 del socker och 1 del salt, olivolja och torka på smörpapper i 100c ugn i ca 3 tim. Halvera cocktailtomaterna och skär salladslöken tunt. Vänd ihop varma bakade tomater med rå och salladslök, smaka av med salt och vinäger och servera ovanpå fisken. Skala broccolistammen och hyvla tunt. Vänd i olivolja och salt vid servering. Rosta fröerna i olivolja tills de poppar och riv pepparrot över.

Dela fisken i 4 portioner, salta och låt stå i rumstemperatur 30min. Baka färdigt i 100c ugn till 45c i kärntemp.

 

Svarta bönbiffar med chili och citron, krispig sallad på morot, rödkål och koriander med sultanrussin och avokadodipp

4 port

400 g Kokta svarta bönor
120 g Sojabönor
1 tsk salt
2 msk Sweet chilisås
1 msk Srirachasås
Saft och zest från 1 citron
0,5 dl Ströbröd
2 tsk rökt paprikapulver

Krossa de svartabönorna grovt och hacka sojabönorna. Blanda i kryddorna och sist ströbrödet. Forma till jämnstora biffar och stek i het panna.

2 st Morot
50 g Rödkål
1 msk Fisksås
1tsk Sesamolja
½ Kruka koriander
0,5 dl Sultanrussin
Salt

Skala och hyvla morötterna fint och strimla kålen. Mosa ihop tillsammans med fisksås, sesamolja och salt. Avsluta med grovhackad koriander och sultanrussin.

2 st Avokado
1,5 dl Matlagningsyoghurt
Salt
Saft från ½ citron

Mixad alla ingredienser till en slät kräm.

Kryddbakad sötpotatis med ingefärsbakad lax, hyvlad zucchini i ”pesto” på persilja och pumpakärnor

4 port

500 g Sötpotatis
1 tsk Salt
2 msk Olivolja
2 msk Vitvinsvinäger
1 tsk Malen korianderfrö
1 tsk Krossad  rosépeppar
50 g Ingefära
Saften av 1citron
1 dl Rapsolja

Skala och skär ner potatisen. Vänd i kryddorna , olivolja och vinäger och rosta i ugn 175c ca 30 min till mjuka. Mosa med potatisstomp tillsammans med 2msk vatten och ev. mer salt och vinäger.

300 g Laxfilé utan skinn.
50 g Ingefära
Saft från ½ citron
1 dl Matolja
Salt

Mixa ingefära och citron tillsammans med oljan. Tärna laxen i jämnstora bitar. Salt, smaksätt med ingefärsoljan och baka i 125 ugn till 4-5min.

30 g Bladpersilja
20 g Spenat
1 dl Olivolja
50 g Pumpakärnor
10 g riven parmesan
Salt
1 st Zucchini

Mixa persilja, spenat och olja i matberedare till grov massa. Sist i med pumpakärnor, parmesan och salt. Hyvla zucchinin tunt på längden och vänd runt i peston vid servering.

Serveraras med yoghurt.