Rusta kylskåpet för hösten! Vardagsguide!


Foto: Fantastisk bild från @hellonutritarian

Här har du räddningen – här är mattipsen som underlättar vardagen. ”Mini-nyår” känns det lite som. Höstterminen är här. Omstart. Nystart.
Kanske du vill få till nya rutiner och en mat-vardag som flyter?
Här har du tipsen som gör dig redo för hösten när det är tomt på middagsinspiration och fullt med aktiviteter.

Foodpowers salladsbar i kylen

Bygg din egen salladsbar i ditt kylskåp. En insats på söndagen sen så har du middagar för veckans alla dagar om du vill. Det innebär jobb en dag i veckan, men sedan kan du skörda hela veckan lång av supergod, hälsosam mat på ultrakort tid.

Det finns en drömbild om att alla i familjen samlas runt middagsbordet för att äta middag, men så ser inte alltid verkligheten ut med olika aktiviteter på olika tider.

Tacofiera måltiden
Förvara det du förbereder i glaslådor i kylskåpet, plocka sen ihop och mixa som du vill till olika härliga matiga sallader till veckans alla middagar. Precis som när familjen äter tacos så plockar var och en ihop från olika skålar vad dom gillar. Briljant!

Salladsbaren Går ut på att tillaga en smakrik grund av bulgur eller andra gryn och sedan komplettera den med dressingar och röror, grönsaker i olika tappning, proteinkällor och någon crunchig topping.

Såhär fixar du din egen salladsbar.
Förvara allt i olika burkar i kylskåpet. Matcha ihop som du känner för!

1 Basen – mättar bra
Koka en större mängd bulgur eller quinoa. Smaksätt gärna med exempelvis citronskal, vitlök eller gurkmeja.

2 Det gröna – välj grönsaker i regnbågens färger
Välj grönsaker i regnbågens färger som du tycker om, några tips är ugnsrostad sötpotatis eller andra rofrukter, kokta rödbetor och potatisar, tabbouli, rostade kikärter (blanda med olja och någon smaksättare typ spiskummin, vitlök, chili eller paprikapulver, rosta i ugn tills de är knapriga). Avokado är gott och mättande. Ansa rädisor och gör morotsstavar. Förvara i vattenglas i kylskåpet så håller de sig härligt krispiga. Annat gott är sockerärter och paprikastavar.

3 ”Accessoarerna” – ger karaktär
Anna ser proteinkällan som där lilla extra som pimpar till din sallad. Stekt haloumi, mozzarella, räkor, kyckling, kokta ägg, stora vita bönor och fetaost är några förslag. Ha några olika för att variera smaken på veckans sallader. Tips! Koka flera ägg – funkar även perfekt till mellanmål.

4 Smaksättare – dressingar och röror
Det finns mängder av olika goda dressingar. Välj till exempel en god vinägrett, aioli eller en caesardressing. Vänd inte ut och in på dig själv – köp färdigt om ork och tid tryter.
Röror är perfekta smaksättare – guacamole, tzatziki, hummus och tomatsalsa är några tips. De tre sista håller länge i kylen. Gör mycket – det går åt.

5 Toppingen
Rostade nötter eller solrosfrön ger både smak och härlig crunch. Du rostar dem enkelt i torr stekpanna.

Tips! Svep in grönsaker och accessoarer i fullkornstortilla till en härlig wrap.

För fler tips och recept – köp vår bok Hälsodrycker
https://www.adlibris.com/se/bok/halsodrycker-grona-smoothies-buljonger-detoxvatten-halsotonics-och-kombucha-9789174248029?campaignId=cea8e245-34f9-41df-9b66-4e95ceba815b

PS: Foodpowers fantastiska praktikant Emma och jag spånade loss kring höststart-kickstart och vi hoppas att ni surfar skönt rakt in i vardagen med hjälp av dessa tips.
Utdrag ifrån Sveriges största träningstidning Friskis pressen där Foodpower intervjuas och tipsar om mat för en bra träningsvardag. Yeah – låt oss göra detta till bästa hösten hittills.

Similar Posts